NOVOTARIJE: Muslimani vegani obilježavaju Kurban-bajram na svoj način, bez žrtvovanja životinje

Visits: 648 Today: 1

Protekle sedmice muslimani širom svijeta su obilježili Kurban-bajram tokom kojeg se tradicionalno žrtvuje životinja, a po običaju ovan, ovca ili krava. Međutim muslimani koji praktikuju veganski način ishrane pronašli su način da ispoštuju duh Kurban-bajrama, ali i da ostanu pri svom načinu života. Kurbansko meso se dijeli na tri dijela, a kao što je poznato jedna trećina se daje siromašnima, druga se dijeli sa komšijama, rodbinom i prijateljima, a treća ostaje u porodici.

Anissa Buzhu, 27-godišnja muslimanka koja živi u Holandiji i unuka mesara, kazala je u razgovoru za južnoafrički Daily Vox da je smisao Kurban-bajrama povezan sa razmišljanjem o samom sebi i o tome kako na najbolji način služiti Bogu, a manje u vezi s žrtvovanjem životinje. Zbog toga Buzhu kupuje namirnice koje poklanja lokalnoj zajednici i pomaže drugima. “Pomažući drugima, shvatam da se nešto može učiniti bez životinjskih proizvoda. Smatram da tako pomažemo našoj planeti, za koju smatram da je prvo otkrovljenje i Božje stvaranje. To su svi aspekti koje nas islam uči “, rekla je ona, dodajući da su današnje farme životinja izuzetno drugačije od prakse upotrebe životinja za hranu u drevnim vremenima.

31-godišnji Reslane Khassouni iz Francuske, također je musliman i vega. On se slaže se da je ovaj muslimanski praznik posvećen poslušnosti Bogu. “Za Kurban-bajram rano se probudim, obavim pet obaveznih molitva tokom dana. Ponekad dajem novac dobrotvornim organizacijama. Dijelim i večeru sa mojom porodicom”, kaže Khassouni. Baya Tellai iz Alžira kaže da su ona i njena sestra vegani imale iskren razgovor sa članovima svoje porodice o etici i stilu njihovog života. Kaže da cijela porodica sada podijeli obrok napravljen na bazi biljaka tokom Kurban-bajrama.

Veganstvo označava filozofiju i način života koji teži isključiti, koliko god je to moguće i praktično, sve oblike okrutnosti i iskorištavanja životinja za hranu, odjeću i bilo koju drugu svrhu i koji promiče razvoj i korištenje neživotinjskih alternativa za dobro čovjeka, životinja i okoliša.

omlaca.blogspot.ba