NOVINAR RTRS-A OBILJEŽAVANJE GENOCIDA U SREBRENICI NAZIVA TEFERIČOM I TRAŽI DA SE ZABRANI; SULJAGIĆ: PROBAJ…

Visits: 1247 Today: 3

Dok se u okupiranim dijelovima Ukrajine bavi ratnom propagandom hvaleći “uspjehe ruske specijalne operacije”, izvještač Radio-televizije bh. entiteta Republika Srpska (RTRS) s istoka Evrope Danijel Simić stiže naći vremena slati otrovne strelice Bošnjacima i negirati genocid u Srebrenici.

Tako je u reakciji na komentar političkog analitičara Reufa Bajrovića o obilježavanju događaja u nekadašnjoj sarajevskoj ulici Dobrovoljačka iz 1992. godine, Simić napisao:

– Dakle, po ovom receptu nema druge nego zabraniti teferič u naseljenom mjestu Potočari, Republika Srpska.

Simić je tako vođen beskrupoloznom željom da za srce ujede Bošnjake obilježavanje genocida i ukop posmrtnih ostataka bošnjačkih žrtava masakra koje su izvele jedinice Vojske RS-a i Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a pod komandom presuđenog ratnog zločina Ratka Mladića nazvao nekom vrstom zabave?! Nastavio je Simić ovim skandaloznim izjavama pratiti političare iz RS-a, novinare, univerzitetske profesore…, koji negiraju genocid i tako čine krivično djelo. Šta čeka Tužilaštvo BiH?

Reakcije Srebreničana su očekivane. Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari, u reakciji za Faktor bio je kratak i jasan.

– Probaj, hajde da vidimo dokle se to proteže. Neka proba – poručio je Suljagić.

Munira Subašić, predsjednica Udruženja “Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa”, također je imala jasnu poruku negatoru genocida.

– On prvo treba otići psihijatru. Negira genocid, a sada u Ukrajini negira zločine Rusa nad civilima – kazala nam je Subašić.

Društvene mreže danas omogućuju raznim budalama da napišu i objave šta misle bez bilo kakve sankcije, ističe Ramiz Salkić, potpredsjednik RS-a.

– Naravno, ova poruka daleko prevazilazi takvu vrstu objave. Ona je na nivou ratnohuškačke i podstiče nasilje na vjerskoj i nacionalnoj osnovi. Ona ima za cilj negiranje sudski dokazanog i presuđenog genocida nad Bošnjacima kojeg je počinila vojska i policija bosanskih Srba, a Srbija je okrivljena da nije spriječila i kaznila počinioce genocida.

Nažalost, ovaj komentar odražava stav većeg dijela bosanskih Srba i Srbije, koji je generalno formiran kroz javni narativ srpskih političara, pravolsavne crkve, obrazovnog procesa, javnih radnika koji oblikuju takvo mišljenje. Nažalost, to je tako i mi moramo biti svjesni takvog neprijateljskog okruženja spram istine i pravde – izjavio je Salkić za Faktor.