NEZAPAMĆENO! Meteorolozi potvrdili da je u Sarajevu i Jajcu oboren rekord otkad postoje mjerenja!

Visits: 460 Today: 1

Izvor: AA

U Sarajevu i Jajcu u junu izjednačeni su rekordi po broju kišnih dana, a u julu je u Sarajevu zabilježeno 19 dana s kišom, što je apsolutni rekord broja kišnih dana za ovaj mjesec.

Kako navode iz federalnog hidrometeorološkog zavoda, početak ljeta 2018. godine u Federaciji Bosne i Hercegovine obilježilo je veoma nestabilno vrijeme s neujednačenim padavinama i velikim brojem kišnih dana, nastalo pojačanim ciklonalnim aktivnostima iznad južne i jugoistočne Evrope.

Na području Federacije Bosne i Hercegovine juni je okarakteriziran od vrlo sušan u Livnu, normalno kišan u Bugojnu i Tuzli, kišan u Mostaru, Sanskom Mostu, Gradačacu, Sarajevu i na Ivan-sedlu do vrlo kišan u Bihaću i na Bjelašnici.

Juli je prema količinama padavina bio normalno kišan u Bihaću, Gradačcu, Jajcu, Livnu, Sanskom Mostu, Tuzli i na Ivan-sedlu, u Bugojnu, Sarajevu i na Bjelašnici kišan, vrlo kišan u Mostaru i ekstremno kišan u Zenici.

Broj kišnih dana u junu kretao se od 12 do 22, što je više od referentnog perioda 1961.-1990. godine koji iznosi 11 do 15 dana i julu od 8 do 19, što je što je više u odnosu na referentni period 1961.-1990. godine koji iznosi od sedam do 11 dana.

Juni 2018. godine bio je ekstreman po količini padavina. Osim u Livnu i Bugojnu na svim stanicama palo je više kiše u odnosu na vrijednosti za referentni period. Najviše kiše je palo na zapadu i u centralnoj Bosni.

U julu 2018. godine na jugozapadu, zapadu i dijelovima centralne Bosne palo je manje kiše u odnosu na referentni prosjek 1961.-1990, dok je u Sarajevu, Tuzli, Zenici i Mostaru palo više kiše od prosjeka. U Zenici je tokom jula 2018. godine ukupno je palo 178,5 mm kiše, najviše od početka mjerenja na ovoj meteorološkoj stanici.

ZA OSMI MJESEC se u pogledu kiše, prognozira stabilizacija vremena, usljed jačanja anticiklona iznad našeg prostora. Očekivane količine padavina su ispod referentnog prosjeka, a očekivane maksimalne temperature u granicama ili nešto iznad referentih vrijednosti.