Nevjerni muževi i posljedice njihove nevjere po brak i porodicu. Pročitajte i razmislite

Visits: 597 Today: 2

Piše: Umejma Džabir/ saff.ba

Muževi koji slijede svoje prohtjeve i strasti i približavaju se stvarima koje će im pomoći da iznevjere i izdaju svoje supruge, ili pak stvarno učine takve pogreške, misle da će njihova rabota ostati tajna. Zbog toga oni ustrajavaju u svojim greškama i grijesima, sve dok ih, u jednom trenutku, Allah ne otkrije i ne osramoti.Allahov Poslanik, s.a.v.s., preporučio je mladićima, koji imaju mogućnost, da se ožene, zbog toga što se u braku najbolje čuva moralna neporočnost. Međutim, neki muževi ne znaju pravu vrijednost onoga što je u njihovim rukama.Allah je čovjeka kao muža opskrbio kućom, suprugom i djecom, ali i pored toga, nakon određenog vremena provedenog u braku, kod njega naiđe razdoblje zahlađenja odnosa prema supruzi i pojavi se potreba za drugom, ”novom” ženom, te postepeno počne slabiti i popuštati pred izazovima smutnje.Smutnja, bračne intrige i prevare su itekako prisutne u naše vrijeme. Neki muževi upadaju u mrežu smutnje putem savremene tehnologije, posebno putem interneta i mobilnih telefona. Neki od njih pokušavaju pratiti i zavesti kćerke svojih komšija, pa tako izdaju komšije i ruše komšiluk, drugi idu još dalje, pa pokušavaju pratiti i zavesti sestre i supruge svojih prijatelja te time izdaju prijatelje i ruše prijateljstvo. Uglavnom, oblici izdaja u braku su mnogobrojni i raznovrsni.Bolesnom i pokvarenom srcu ne predstavlja nikakav problem podčiniti se svojim niskim porivima i strastima kako bi ostvarilo svoj cilj.

Doduše, neki muževi okrivljuju svoje supruge opravdavajući svoje griješne i izdajničke postupke pričom kako im supruge uskraćuju njihova bračna prava. Drugi govore da su njihove supruge, zbog potpune predanosti i posvećenosti djeci, zanemarile muževe i ne poklanjaju im pažnju i očekivanu nježnost, pa to onda pokušavaju naći negdje drugo.Neki opet svoje grijehe i bračnu nevjeru opravdavaju potrebom za romantikom koja često splašnjava među supružnicima nakon određenog razdoblja u braku, pa zbog toga muž ”romantičar” poželi vratiti mladalački zanos, romantiku i opijenost ljubavlju, pa makar i na drugom mjestu i kod druge žene mimo svoje supruge.Muž može počiniti nevjeru i zbog putovanja i čestog udaljavanja od supruge, jer često udaljavanje od supruge čini ga sve slabijim pred izazovima i utjecajima žena oko njega, ili pak zbog nedostatka ravnopravnosti među supružnicima, odnosno zbog određenih razlika među njima, svejedno radilo se o obrazovanju koje nije na nivou muža, ili društvenom statusu, ili razlici u godinama, pa mu onda šejtan uljepša i učini privlačnim one žene koje imaju sve to što fali njegovoj supruzi.

Također, ima muževa koji opravdavaju svoju nevjeru i svoja (ne)djela ženinom arogantnošću, teškom naravi, nedostatkom ženstvenosti i čestim izbivanjem iz kuće i nevezivanjem za svoju kuću i porodicu.Sve su to stvari koje mužu služe kao opravdanje za njegova sramotna djela i velike grijehe te ih on uzima kao argumente kada bude suočen sa svojim pogreškama.Međutim, takvi muževi zaboravljaju na ogromne gubitke i štetne posljedice njihove nevjere i izdajstva svojih supruga, a ovo su samo neke od njih:Muževu zaokupljenost drugom ženom i griješno koketiranje sa njom, kad-tad će otkriti i saznati njegova supuga, a kada to sazna, njen muž će polahko al’ sigurno početi padati u njezinim očima i sa svakom narednom greškom sve više će gubiti autoritet i povjerenje svoje supruge.Naravno, ne reagiraju sve žene jednako na nevjeru muževa. Ima žena koje tom problemu prilaze razumno pokušavajući ga liječiti na miran način, mudrim savjetom, razgovorom sa mužem, ali i popravljanjem svoga odnosa prema mužu ukoliko se zaista radi o njenom uskraćivanju muževljevih prava i ukoliko su prigovori od strane muža opravdani.Međutim, ima supruga koje se neće smiriti dok muža ne suoče sa onim što je uradio, pa makar time prekinula i posljednju nit koja je povezivala njeno srce sa srcem njenog muža. Osim toga, ona ne želi da sakrije muževo nedjelo već ga otkriva i upoznaje svoje roditelje s time, a zatim napušta svoju kuću i ostavlja muža.Ima slučajeva kada se, nakon izvjesnog vremena, ona opet vrati mužu, ali se vraća kao poražena i ponižena supruga koja pristaje da živi sa mužem samo zbog postojanja djece, odnosno samo da bi zaštitila i sačuvala svoju djecu i da bi uvijek bila uz njih. U takvoj situaciji muž sigurno gubi povjerenje, srce i ljubav svoje supruge i bračni život se pretvara u beskrajnu tugu i puko životarenje.

Osim supruzi, muževa nevjera u braku nanosi ogromnu štetu i njihovoj djeci zbog mnoštva problema između muža i žene i nestabilnosti njihove bračne veze. Nevjera i izdaja u braku je jedna od glavnih stvari koje narušavaju odnose među supružnicima i naposljetku se sve to vraća na djecu i razara njihove ličnosti.Očeva nevjera posebno teško pada njegovim kćerkama i to se danas često dešava mnogim djevojkama koje osjećaju i znaju za očevu nevjeru i izdaju. Neke djevojke zbog toga preziru udaju i brak, pogotovo ako im je otac, prije nevjere i izdaje, bio uzor i ideal, koji je nakon tog djela uništio harmoniju u porodičnom životu i uništio njihove snove o uspješnom i sretnom braku. Pametan muž mora znati da užitak nevjere i izdaje ne traje dugo, već ono što traje jesu loše posljedice koje nevjera ostavlja na njegovu kuću, suprugu i djecu, pored gorčine grijeha koju će osjećati nakon što se probudi iz nemara i nakon što shvati koliki grijeh je učinio prema Allahu, ali i prema sebi i svojoj porodici.

Stoga, svaki musliman, kao muž, mora biti oprezan i savjestan, te kada osjeti slabost pred životnim izazovima i pred zovom strasti, treba se pomoći onim što će osnažiti vezu između njega i njegovog Gospodara, Allaha, dž.š., poput noćnog namaza, intenzivnog zikra, dove, redovnog učenja Kur’ana, uz stalne pokušaje da promijeni odnos sa svojom suprugom i da ojača bračnu vezu lijepom riječju, iskrenom ljubavlju i samilošću. Na taj način će, ako Bog da, uspjeti otjerati šejtana i sačuvati sebe, svoj brak i porodicu.