Naučno istraživanje: “Treća godina braka najsretnija, peta najteža evo i zašto:

Visits: 681 Today: 1

Prema rezultatima israživanja koje je sprovela advokatska kancelarija, koja se bavi brakorazvodnim parnicama, parovi su najsrećniji tokom treće godine brakaPREMA rezultatima israživanja javnog mnjenja koje je sprovela jedna od najvećih britanskih advokatskih kancelarija, koja se bavi brakorazvodnim parnicama, parovi su najsrećniji tokom treće godine braka.Istraživači su anketirali 2.000 osoba i na osnovu njihovih odgovora ustanovili da prvu godinu većine brakova obeležava zadovoljstvo i ushićenje koje partneri osećaju mesecima posle svadbe.
10 stvari koje čine brak i 10 stvari koje ga ne čineDrugu godinu većina parova provodi u prilagođavanju životu udvoje i detaljnijem međusobnom upoznavanju.Najsrećnija je treća godina jer su se oba partnera do tada već u potpunosti navikla na bračni život i počinju da razmišljaju o proširenju porodice. Ali, samo dve godine kasnije, oni gube entuzijazam.Većina anketiranih parova priznaje da im je peta godina braka najteža, uglavnom zbog neispavanosti i umora kao posledica brige o deci. Izvor.novosti.rs

ISTRAŽIVANJE: TRI ŠOLJE KAFE DNEVNO ZA DUŽI ŽIVOT

Novo istraživanje potvrdilo je da je kafa dobar napitak za zdravlje, ali neke od drugih navika povezanih sa ritualom ispijanja kafe nisu.Možda se najbolja demonstracija uticaja kafe širom svijeta dogodila nadavno u Pekingu, prestonici zemlje čaja – Kine, u kojem je američki lanac kafeterija Starbaks otvorio svoju najveću prodavnicu, koja se prostire na 2.700 kvadratnih metara i zapošljava više od 400 ljudi.Popularnost prodavnice nije samo povezana sa zdravstvenim dobrobitima kafe, ali nova studija svakako kaže da su one nesporne, prenosi Glas Amerike.Postoje neke zdravstvene dobrobiti kao što je manji rizik od smrti zbog srčanih oboljenja i moždanog udara i manji rizik od samog razvoja bolesti srca. A, za takve ishode, maksimalnu korist donose tri do četiri šolje kafe dnevno, – kaže Robin Puli sa Univerziteta Sautempton.Analizirajući podatke iz 201 prethodne studije o uticaju kafe, istraživaci sa univerziteta Sautempton ustanovili su da konzumiranje kafe takođe umanjuje rizik od razvoja dijabetesa, bolesti jetre, demencije i čak nekih vrsta kancera. Jedini izuzetak je važio za trudnice i osobe sklone prelomima kostiju. Naučnici, međutim, ističu da se istraživanje odnosilo samo na koristi kafe, ne i svega što ide uz nju.Ne odnosi se na šećer, sirup ili biskviti, torte i peciva. I mi pozivamo ljude koji već redovno piju umerene količine kafe, tri, četiri šolje dnevno, da uživaju ali da se trude da to čine što je moguće zdravije, jer se uobičajene zdravstvene preporuke i dalje odnose na te stvari, – navode autori studije.Najveća dobrobit bila je u borbi protiv bolesti jetre, pa istraživači planiraju kliničke testove o upotrebi kafe kao tretmana za cirozu jetre.

zdravlje.avaz.ba