NAUČITE ŠTA ZNAČI SALIJEVANJE STRAVE, KOJE SE SVE RADNJE DEŠAVAJU TOM PRILIKOM, TE DA LI JE TO DOZVOLJENO?

Visits: 1772 Today: 1

Esselam alejkum!

Pitanje je vezano sa stari obicaj koji je uprisutnjen na prostorima balkana. Sta vi mislite o tome, citajuci po raznim forumima i stranicama na netu, moze se vidjeti da mnogi to osporavaju. Da li vi poznajete nekoga ko se tim bavi, znaci dobro bi dosao odgovor na osnovu iskustvenog znanja zato sto se za neke osobe koje se tim bave tvrdi da rade ispravno, a za neke da rade pogresno (zna se sta se pod tim misli)?

Odgovor:

We alejkumusSelam!

Jedno od najrasirenijih i najpopularnijih sujevjerja jeste saljevanje strave. Stravu saljevaju stare zene,i to samo takve koje su `izunli`,sto ce reci da su dobile dopustenje od druge stare zene da se mogu baviti ovim poslom.

Stravarusa ima samo jednu gvozdenu tavicu i jedan komadic olova; to je cijela ljekarna. Cim je tavica starija i cim ima vise zakrpa na njoj, to ce strava bolje djelovati.

Kada se dodje do stravaruse,najprije joj se kaze gdje se osjeca bol.Ona zatim, pomaze to mjesto komadicem olova i metne ga u onu poderanu tavicu,a na nju tri ugljena zerave,a zatim ga rastopi na vatri,i to na zegi,niposto na plamenu. Kada se olovo rastopi,onda stravarusa pokrije bolesnika bilo kakvim pokrivacem(samo da bude crvene boje) po glavi,zatim uzme jednu casu bistre vode i salije ono rastopljeno olovo nad glavom bolesnikovom,skupa sa onim trima ugljenicama u tu bistru vodu,nesto sapucuci.

Kad se ugljen i olovo spoje sa vodom proizvedu veliku cvrku.To je,navodno,da se bolesnik od necega mnogo prepao.Nakon ovoga,bolesnik biva napojen tom vodom I pomazan po bolesnom mjestu. Kad se olovo rastopi po drugi put,ne salijeva se iznad glave,niti se bolesnik pokriva po glavi,nego po bolesnom mjestu.Treci put salijeva se iznad glave. Pri svakom saljevanju bolesnika treba napojiti onom vodom iz case po tri puta puta i pomazati ga po bolesnom mjestu. Kada sve ovo bude gotovo,onda treba odnijeti vodu,ugljen i onaj komadic olova,te sve to baciti na raskrce,gdje se bar dva puta krizaju.

Ko prvi nagazi na tu prolivenu stravu,na njega ce sva skinuta bolest preci. To se nece desiti onda kada se strava opazi,a zatim se pljune i rekne:`Na kom si bila,na onog presla!?`

Salijevajuci stravu,stravarusa obavezno nesto uci,ali sta – to uvijek ostaje tajna.I to sveta. Ta se tajna moze odati samo onda kada se od `visih nadleznih instanci` dobije dozvola,a dozvolu moze dobiti samo stara zenska osoba,koja se obaveze da ce svakodnevno klanjati izvesni broj namaza i molitvi moliti.

Kao sto je ranije istaknuto,ovo je jedno od najpopularnijih sujevjerja na podrucju bivse Jugoslavije i sire. Suejvjereje se u ovom poslu ogleda kroz vjerovanje da nepismene i polupismene zene mogu odvojeno od Allahove volje koristiti i lijeciti.Takodjer,vjerovanje i ubjedjenje da ce onaj ko nagazi na stravu oboljeti, tj. udariti na probleme,predstavlja klasicno sujevjerje. I ovdje je ogromno neznanje isljucilo Allahovu volju,odnosno vjerovanje i ubjedjenje koje se mora naci pri svakom muslimanu,da da sve sto se dogadja i biva od dobra i zla, biva voljom Gospodara svih ljudi i drugih stvorenja,Allaha dz.s..

Rekao je Uzviseni Allah:`…a oni (sihirbazi) nisu mogli nikome stetu nanijeti (sihirom) bez Allahove volje.`El Bekare,102. Ibn Dzerir et Taberi prenosi u svome tefsiru of Sufjana es-Sevrija da ove rijeci znace da nikome ne mogu nauditi ako to Allah tako nije odredio.Po pitanju ovoga,rekao je Hasan el Basri:`Ako Allah hoce naudit ce mu, a ako nece ne mogu mu nauditi.` Protiv svakog zla,nesrece i musibeta Alah stavlja dovu kao najjace i najefikasnije oruzje muslimana.

Poznato je da stravaruse uce sure naopako sto ukazuje na sejtanov udio u ovom poslu.Takodjer,na sihir ukazuje I cinjenica o bacanju strave na raskrsca,a gdje god se spominju raskrsca,to ima veze i sa sejtanom. Pored toga,sutnja o ovom poslu i odbijanje odavanja tajne dovodi do opravdanog pitanja – zasto je ovaj posao obavijen tajnom? Sve sto je cisto i posteno,a narocito lijecenje i pomaganje ljudima obavlja se otvoreno, javno I transparentno.

Ono sto je vrlo sumnjivo u ovome poslu jeste uvjet za dobijanje izuna,tj. dozvole da se zena pocne baviti ovim poslom,a to je,kao sto je navedeno,preuzimanje obaveze o svakodnevnom klanjanju izvjesnog broja namaza i dova.

Kome se klanjaju ti namazi? Za koga se uce i kome se upucuju dove? Ranije je istaknuto da sejtan trazi kao protuuslugu za informacije i znanje koje dostavlja sihirbazu,odredjeni ibadet da se obavi njemu,a ne Allahu dz.s..Najcesci ibadeti ove vrste jesu,upravo namaz,tj. klanjanje. Tako sejtan zadovoljava svoju potrebu i raduje svoj ego.

Covjekova potreba za salijevanjem strave nastala je kao i sva druga sujevjereja – zaboravom na Allaha dz.s. tj. Na istinsku i cistu vjeru i znanje o toj vjeri.U takvim uvjetima i sa takvim nacinom zivota,covjek je,kao slabo bice,izlozen mnogim strahovima. Ne poznavajuci Allahovu Objavu i sunnet Njegova Poslanika a.s.,takav covjek hvata se za slamku `spasa`,odnosno prvu ponudjenu soluciju,a to je u ovom slucaju saljevanje strave.

Jedini istinski i pravi lijek nije u salijevanju strave, nego u predanosti Allahu dz.s. i pokornosti Njegovom Poslaniku a.s.,a to znaci povratku islamu i razumjevanju njegovih uzvisenih normi i casnih postulata.To je pravi put,pa ko hoce pohitat ce ka svom Gospodaru stazom islama,stazom oslonca na Allaha dz.s. kao sto Mocni i Milostivi kaze:`Samo je Allah zastitnik vas i on je najbolji pomagac` Ali Imran,150.

A Allah najbolje zna!

prof. Jasmin Djanan!

TurnToIslam