NAŠA STRANKA: “DJECU U RS-U MORAMO SPASITI OD DODIKA”

Visits: 418 Today: 3

Reakcija iz Naše stranke povodom Dodikove izjave da Bošnjačka i srpska djeca ne mogu ići u iste škole

Povodom izjave Milorada Dodika da u RS-u s „muslimanima“, kako on naziva Bošnjake, srpska djeca ne mogu ići u iste škole niti imati iste udžbenike, reagovala je Enita Nakaš iz Naše stranke.

Njenu reakciju prenosimo u cijelosti:

„Znamo da je Dodik šovinista i da je spreman i na najteže segregacijske mjere, pogotovo kad su djeca u pitanju. To je žalosno i opasno. Međutim, Dodik treba znati da je spas za svakoga ko ne mora pohađati nastavu po nastavnom planu i programu koji on i njegova politika kreiraju.

Obrazovanje je osnovno ljudsko pravo! Obrazovanje treba da bude slobodno od politike, u obrazovanju mora da postoji nulta tolerancija na diskriminaciju, a zadatak obrazovanja je da doprinosi uspješnijoj i prosperitetnijoj budućnosti.

Vjerujemo u promjenu vlasti koja će učiniti da nastavni proces u RS-u ne bude temeljen na diskriminaciji.

Mi ćemo sigurno učiniti sve da do tada sva djeca u RS-u koja to žele mogu pohađati nastavu prema programu koji je važeći u Kantonu Sarajevo. Škole u Kantonu Sarajevo mogu uspostavljati svoje edukativne centre gdje god to žele unutar BiH. Poznat je primjer Osnovne škole Malta koja ima takav edukativni centar u Novoj Kasabi. Naravno, školama je potrebna finansijska i infrastrukturna pomoć, ali ona, kad su djeca u pitanju, ne smije nedostajati. Vlast mora u tome pomoći i to na svim nivoima ako je vode ljudi koji za sebe kažu da su za Bosnu i Hercegovinu.

Moramo svoj djeci u RS-u, bez obzira na njihovu etničku pripadnost, omogućiti da budu u svim pravima i obavezama jednaki, moramo im omogućiti kvalitetno, prosperitetno obrazovanje temeljeno na društvenoj odgovornosti i empatiji. Moramo ih spasiti od Dodikove mržnje.“

crna-hronika