Nanićeve gazije: Prije 30 godina formirana 505. viteška bužimska brigada

Visits: 1037 Today: 2

Prije trideset godina, 15. augusta 1992. godine formirana je 505. Bužimska brigada. Ova brigada je bila u sastavu Petog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine. Ova brigada se istakla u mnogobrojnim borbama protiv VRS i domaćih izdajnika. Kroz brigadu su prošli mnogi slavni borci, među kojima je najpoznatiji komandant i nosilac “Zlatnog ljiljana”, Izet Nanić. Za vrijeme agresije na BiH, 505. Bužimska brigada je imala 462 poginula, 2.514 ranjenih i 189 nestalih ili zarobljenih boraca.

Pod vodstvom Izeta Nanića, 505. Bužimska brigada istakla se u brojnim borbama protiv Vojske RS i „abdićevaca“.

Među brojnim akcijama u kojima su učestvovale Nanićeve gazije, bila je „Breza ‘94” kojom je osujećen napad agresora na tzv. bihaćki džep. Vojska RS je danonoćno vršila artiljerijsko-tenkovsko-pješadijske napade posebno na linije odbrane 505. bužimske viteške brigade.

Srpsku vojsku predvodio je lično haški optuženik Ratko Mladić. Snage pod njegovom komandom 12. septembra 1994. godine krenule su u najjači napad u rejonu Sipa i Križa.

Tenkovi VRS zaustavljeni su tek na samim rovovima 505. bužimske brigade. Istovremeno, elitne jedinice Petog korpusa napadaju Mladićeve snage s boka i probijaju linije koje su držale njegovi vojnici. Mladićeve jedinice su uz velike gubitke bile primorane na povlačenje pred udarima „sile nebeske“.

Slobodarski dani viteškog grada Bužima

Mjesec avgust svake godine poseban je za Bužim. Od 4. do 15. avgusta traje manifestacija „Slobodarski dani viteškog grada Bužima“.

Legenardni komandant 505. bužimske brigade i jedan od najvećih heroja Krajine poginuo je 5. avgusta 1995. godine. Krenuo je s Ćorkovače u proboj i spajanje s Hrvatskom vojskom u smjeru Dvora na Uni. Posljednja Nanićeva naredba bila je:

-Znate svi zadatak, cilj nam je spojiti se s Hrvatskom vojskom u Dvoru, ali, ako Hrvata ne bude u Dvoru, mi idemo u Kostajnicu. Uglavnom, spojit ćemo se. Sretno, poručio je svojim borcima Nanić.

Tog dana u 14,30 minuta ubijen je na području Ćorkovače iz neprijateljske zasjede.

saff.ba