NANA FATA ORLOVIĆ ISPOSTILA SKORO CIJELI RAMAZAN: JESTE DA MI JE DOKTOR BRANIO, ALI JA NISAM SLUŠALA

Visits: 902 Today: 2

Podrinjska heroina Fata Orlović, koju skoro svi odmilja zovu nana Fata, u 78. godini, i pored svih lijekova koje uzima, ispostila je skoro cijeli ramazan.

Kazala je da se priprema da dočeka Ramazanski bajram.

Najbolji dan
Ovo je bio prvi ramazan koji je nana Fata dočekala u svojoj kući u Konjević-Polju bez pravoslavne crkve u svom dvorištu, koja je, nakon decenija pravne borbe, uklonjena prošle godine.

To je bila najveća borba i najviša milost od Allaha, uklanjanje crkve i dočekivanje ramazana bez nje. Bajram će biti dobar, ako Bog da, najbolji naš dan u godini. Dočekat ćemo ih još – kaže za Avaz nana Fata.
Priznala je da je bila bolesna.

Kako ne mogu na noge, dobro sam. Samo dva dana nisam mogla ništa raditi, bila sam bolesna. A sve ostalo sam prebrodila, hvala Bogu. Jeste da mi je i doktor branio da postim, a i Hurija (kćerka nane Fate, op. a.) , ali ja nisam slušala. Ona mene nazove pa me pita šta sam jela. Kažem joj svašta, a ja postim – iskrena je Fata Orlović.
Kaže da je noge bole zbog inzulina koji mora primati.

Nana Fata je sretna i ponosna žena, koja se do kraja borila za pravdu. Borila i pobijedila. Ipak, u njenoj kući se za ovaj Bajram neće okupiti porodica. Jedna kćerka živi u Americi, a druga je u Srebreniku. Supruga je, kao i druge članove porodice, podsjećamo, izgubila kada je 1995. godine Srebrenica pala i kada je počinjen genocid nad bošnjačkim stanovništvom.

Borba za pravdu
Kaže nana Fata kako i njena kćerka Hurija mora nekada ostati u svojoj kući, a i posjetiti svekrvu.

Neću ni ja nigdje iz svoje kuće. Neka me ovdje – poručuje ona.
Uputila je na kraju želju da sve dobre ljude čuva dragi Allah, dž.š., gdje god da su.

Godina proleti

Rekla sam da ću posaditi cvijeće gdje je bila crkva – i posadila sam. Evo, skoro godina proleti, a kao da nije ni mjesec. Dvadeset i pet godina sam se borila, sve je bilo dobro, ali kad su presudili, a oni nisu htjeli skloniti crkvu, za godinu sam se razboljela – govori Fata Orlović.
Hayat