Nana Fata i dalje čeka: Umjesto rušenja crkve priprema se crkvena slava

Visits: 665 Today: 3

Dok Fata Orlović iz Konjević Polja kod Bratunca svako jutro s prozora svoje kuće gleda jesu li stigle mašine za rušenje crkve iz njene avlije, čiji je rok za izmještanje, prema pravosnažnoj presudi Međunarodnog suda za ljudska prava u Strazburu bio 1. april., to još nije učinjeno. Dotle Pravoslavna crkva iz Bratunca u spornoj crkvi u Konjević Polju vrši pripreme za obilježavanje crkvene slave, usjek glave svetog Jovana Krstitelja, zakazane za 11. septembar.

Kum slave

Kum ove crkvene slave Vojin Pavlović, predsjednik „Istočne alternative Republike Srpske“, pobornik ratnih zločinaca i negator genocida u Srebrenici, za „Avaz“ kaže da je sve spremno za održavanje slave te da se očekuje veliki broj vjernika i radi svake sigurnosti, jako obezbjeđenje.

Crkva u Konjević Polju

– Odluku Međunarodnog suda za ljudska prava u Strazburu, niko neće sprovesti i crkva u Konjević Polju će nadživjeti sve one, koji žele da je sruše i to je jedina pravda – poručio je Pavlović.

Česte provokacije

O saznanju da će 11. septembra u crkvi biti održana slava, Fata Orlović, kaže da je godinama navikla na česte provokacije te da je jedne godine pokušala zabraniti ulazak u crvu kada je od policije dobila batine, a njene komšije se smijale.

– Neću im ni ove godine zabranjivati. Nadam se da će im to biti posljednja slava u toj crkvi. Rekli su mi da zbog te korone nisu do sada srušili. Ne znam šta čekaju i za vrijeme korone obavljaju se građevinski radovi. Kad sam mogla tolike godine da se borim, mogu još malo sačekati. Ako Bog da, zdravlje će me poslužiti i to ću dočekati – nada se Fata.

bhreporter.ba