NAKON PONOVNOG UKOPA MUFTIJE ZUKORLIĆA, SIN USAME PORUČIO: SVE VEZANO ZA NJEGA JE HISTORIJA

Visits: 1941 Today: 1

Nakon obavljenog ukopa bivšeg muftije Muamer efendije Zukorlića u dvorištu Altun Alem džamije u centru Novog Pazara prisutnim imamima obratio se Usame Zukorlić, sin preminulog muftije i predsjednik Stranke Pravde i Pomirenja.

Usame je rekao da je ovo bio izuetno težak dan za njega i njegovu porodicu, ali i za sve vjernike, ali da istina ne smije da trpi i da je ekshumacija tijela morala da se uradi. Usame je također rekao da je ekshumacija Muamer efendije Zukorlića historijska stvar za Novi Pazar, Sandžak ali i čitav muslimanski svijet.

„Muftija je bio historijska ličnost, posljedice ove ekshumacije osjećat će se u narednih sto godina, tako da je sve što je vezano za njega historija pa i ovaj njegov ponovni ukop među ostalim velikanima koji su ukopani u haremu ove džamije“.

Usame je također rekao da je tijelo premješteno u Novi Pazar i ako je želja porodice bila drugačija, ali da su interesi vjernika i ljudi koji su poštovali bivšeg muftiju iznad porodičnih interesa.

Nakon Usamea, prisutnim vjernicima obratio se Mevlud efendija Dudić, muftija Islamske zajednice u Srbiji. Muftija Dudić je govor otpočeo citirajući dio iz svete knjige Kur’an, u kojem se kaže:

“Ne recite za one koji su na Allahovom putu umrli da su mrtvi, ne živi su, samo vi to ne osjećate”, aludirajući da je preminuli muftija preminuo na putu Allaha.

Dudić je rekao da ni sada ne želi da na bilo koga uperi prstom sumnjajući da ga je neko otrovao muftiju Zukorlića, ali da je ekshumacija morala da se desi kako bi bili sigurni šta se stvarno dogodilo i da li u smrti Muamer efendije Zukorlića ima i ljudskog faktora.

crna-hronika