NAKON 80 GODINA KLANJAN PRVI NAMAZ U MALKOČ-BEGOVOJ DŽAMIJI U MALKOČEVCIMA

Nakon 80 godina danas je prvi put klanjan džuma-namaz u Malkoč-begovoj džamiji u glamočkom selu Malkočevci.

Džumu je predvodio glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Glamoč Muhamed-ef. Dragolovčanin, koji je za Preporod.info kazao kako je riječ o jednoj od starijih džamija na ovom području.

  • Malkoč-begova džamija je izgrađena 1565. godine, a porušena je u Drugom svjetskom ratu 1942. godine i od tada nije obnavljana – kazao je ef. Dragolovčanin.

Podsjetio je kako namjera za njenu obnovu datira još iz 2000-tih godina, ali da su pretpostavke stvorene tek 2018. godine, kada je uz pomoć Vakufske direkcije Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini pronađen donator koji je bio spreman da finansira njenu obnovu.

  • S njenom rekonstrukcijom počeli smo 2018. godine i ona je 2020. bila spremna za otvorenje. Međutim, zbog pandemije korona virusa prošle godine, nismo mogli organizirati njeno svečano otvorenje. Odlučili smo da, unatoč tome, u njoj danas počnemo s obavljanjem džuma namaza i prije otvorenja, jer trenutno realiziramo projekat utopljavanja Gradske džamije, pa ona neće biti u funkciji. Ova odluka je naišla na vrlo dobar prijem kod naših džematlija, jer su neki od njih danas po prvi put vidjeli unutrašnjost džamije i sve ono što je urađeno u proteklom vremenu – kazao je glavni glamočki imam, navodi Preporod.info.

Istakao je da se tokom restauracije Malkoč-begove džamije zadržalo iste gabarite i građevni materijal – drvo i kamen.

  • Nismo se usudili raditi krov od šindre, s obzirom da je Glamoč specifično područje s puno vjetra i jakim kišama, pa smo na krovu džamije uradili cigla-šindru, jer je dugoročno sigurnije rješenje – dodao je.

Najavio je da će u narednom periodu krenuti i sa izgradnjom Malkoč-begovog konaka pored džamije, s dva apartmana i velikom prostorijom za sohbet.

  • Objekat se nalazi u sred Glamočkog polja i prekrasan je za odmor i razmišljanje i sve ono što treba čovjeku da napoji dušu gledajući svu ljepotu Glamočkog polja i Malkoč-begove džamije, čemu teže mnogi ljudi, posebno oni koji žive u velikim gradovima. Izgradnjom konaka želimo im to omogućiti i dati priliku da dođu ovdje i da se napoje vjere i ljepote – kazao je ef. Dragolovčanin.