Najstariji hadžija je 86-godišnji Zaim Čeljo, a najmlađi 12-godišnji Amar: “Sanjao sam hadž i poziv od dragog Boga”

Visits: 385 Today: 3

Ja sam sanjao hadž i poziv od dragog Boga. Shvatio sam da trebam otići i hvala Allahu pa mi je dao zdravlje da obavim hadž, kaže Čeljo

Zaim Čeljo iz Goražda najstariji je hadžija koji ove godine ide da obavi petu islamsku dužnost.

Ovaj osamdesetšestogodišnjak sretan je jer je, kako kaže, dobio poziv da obavi hadž.

– Ja sam sanjao hadž i poziv od dragog Boga. Shvatio sam da trebam otići i hvala Allahu pa mi je dao zdravlje da obavim hadž. Nema tog osjećaja kao što je ovaj, iščekivanje kada ćemo doći u Meku i Medinu. U meni se bude najljepše emocije – priča Čeljo.

Čeljo je od penzije odvajao novac kako bi otišao na hadž.

– Samo od Allaha tražim da me zdravlje posluži, samo se u Njega uzdam i u Njegovu moć – zaključuje Čeljo.

Najmlađi ovogodišnji hadžija je dvanaestogodišnji Amar Hadžiabdić iz Travnika. Amar će hadž obaviti zajedno sa svojim roditeljima i petnaestogodišnjom sestrom.

Amar je navijač fudbalske reprezentacije BiH

– Čekali smo da Amar još poraste i da može obaviti obrede hadža. On me propituje u vezi s propisom, šta sve treba i kako uraditi. Malo je zabrinut da će ispuniti sve farzove i vadžibe hadža. Sretan je, svi smo sretni jer smo počašćeni da budemo pozvani da odemo i da obavimo dužnost nas muslimana – kaže Amarov otac Amel.

Ističe kako mi u BiH nismo svjesni da muslimani u BiH imaju prednost jer hadž mogu obaviti čim ostvare mogućnost i čim im se pruži prilika.

– U mnogim zemljama se mora čekati godinama da bi se na hadž otišlo, jer Saudijska Arabija daje određeni broj mjesta za svaku od država. Često se radi o siromašnim zemljama, ali ti ljudi i zadnji dinar odvoje da obave hadž – kaže Hadžiabdić te dodaje kako će Amar posebne dove uputiti za svog velikog prijatelja Miralema Pjanića, te prvog predsjednika Aliju Izetbegovića koji mu je posebno drag iako ga ne pamti.

Uzbuđeni su, kaže, iako su i on i supruga već ranije bili na umri, u Meki i Medini.

– Medina je prelijepa i tamo je posebno obaviti namaz i doživjeti tu atmosferu, a tek Meka. Ne može se to sve rječima opisati. Želimo da nam dragi Allah ukabuli hadž, da nam oprosti i da nas sastavi da budemo skupa i ona onom svijetu – zaključuje Amel Hadžiabdić.

Izvor:
Faktor