Na doplatku odgajaju sedmero djece, nikad doktoru nisu otišli

Bez stalnog zaposlenja Zineta i Hamid Šečić iz bugojanskog naselja Vrhpeć odgajaju sedmero djece. Među 5 dječaka i dvije djevojčice najstariji Šaćir ima 12 godina, a najmlađi Mustafa je napunio prvu godinu. Tu su još Šaćira, Šeherzada, Agan, Began i Selim.

U porodicu su sretni jer djecu prati zdravlje, nemaju zdravstvene knjižice, nikada nisu išli ljekaru niti primili vakcine, a sezonske bolesti se lijeće na tradicionalan naćin i sa sirupom.

– Prvo djete sam rodila sa 14 godina. Tada nismo imali u planu da imamo puno djece, ali eto rađala su se skoro svake godine. Znam da je za komšije i one koje nas poznaju ovo pomalo čudno, ali mi idemo svojim putem, ispričala je Zineta. Ova žena uvijek je nasmijana iako žive sa stalnim primanjima od 220 – etak maraka koje dobiju od dječijeg doplatka.

Muž radi na dnevnicu, kada ga neko pozove, a pomaže i činjenica da u vlasništvu imaju i jedan gaj pa se proda i nešto drva. Četvero djece se školuje, imaju sve što je potrebno jer kako kaže Zineta pomognu dobri ljudi.

– Snalazimo se, a ljudi nam donesu odjeće i obuće. Hvala Bogu bude i da pomognem sestri koja ima dvoje djece. Pomaže nam i Centar za socijalni rad, jer suprug nije potpuno sposoban za rad, prije desetak godina operisao je jetru i svi su ga već bili otpisali, rekla je u svojoj ispovijedi Zineta.

Imaju jednu kravu i nekoliko koza što je dovoljno da se djeca prehrane. Zineta kaže da još uvijek svi dva puta dnevno piju mlijeko i vjeruje da je tajna njihovog zdravlja u tome. Voljela bi Zineta imati još krava, da može otići na pijacu kako bi povećala kućni budžet. Sve što mogu članovi ove porodice obave pješice.

Problem je što u selu nema prodavnice, pa se mora ići u Bugojno. Za to uglavnom Zineti služi bicikl, a kada uzimaju više namirnica mora se platiti taksi. Velika pomoć majci je najstarija kćerka koja se brine o mlađoj braći i setrama kada Zineta ima drugih obaveza. Trenutno Šečići ne razmišljaju rađanju nove djece, ali kažu ako se desi navikli su se.

POGLEDAJTE VIDEO OVDJE

Izvor:  Tuzlanski