Muslimani, evo vam deset načina kako biti dobar prema majci

Visits: 1200 Today: 2

Gospodar tvoj zapovijeda da se samo Njemu klanjate i da roditeljima dobročinstvo činite. Kada jedno od njih dvoje, ili oboje, kod tebe starost dožive, ne reci im ni: “Uh!” – i ne podvikni na njih, i obraćaj im se riječima poštovanja punim. Budi prema njima pažljiv i ponizan i reci: “Gospodaru moj, smiluj im se, oni su mene, kad sam bio dijete, odgajali!” (El-Isra, 23.)

1. Izaberite prikladni poklon za svaku priliku i predstavite ga na radostan način kako biste je primorali da ga prihvati.

2. Otvorite joj bankovni račun na koji će sva njena djeca moći da uplate novac i podijele trošak za pokrivanje njenih potreba.

3. Razumite različite životne faze kroz koje vaša majka prolazi, i ponašajte se prema njoj u skladu sa tim.

4. Pažljivo birajte prikladne riječi kada razgovarate sa njom kako bi izbjegli da je povrijedite; i ne izgovarajte čak ni jednu riječ ili izraz nepoštovanja.

5. Pobrinite se da ona bude posljednja osoba koja će vas ispratiti ako ste odlučili da otputujete, pokažite ljubav i naklonost prema njoj; a ako je u nekoj drugoj zemlji, makar je nazovite.

6. Također, pobrinite se da ona bude prva koja će vas dočekati kada se vratite sa puta i uzmite u obzir da je unaprijed obavijestite o vašem dolasku kako je ne bi iznenadili.

7. Zovite je svakog dana kada ste u inostranstvu, pa makar i na par sekundi, pošto joj to predstavlja izvor sreće. Olakšajte joj, umanjite i olakšajte njene brige i udaljite je od tuge.

8. Potrudite se da je posjećujete svakodnevno ako živi u istom gradu, i ne dozvolite da vas razonoda svakodnevnice odvrati od toga da je posjetite.

9. Ako ne živi u istoj zemlji, onda je morate svakodnevno kontaktirati, bez obzira na bilo šta.

10. Najbolji način da se približite njenom srcu je da postanete što draži onome koga ona voli; na primjer, pošto su joj njena djeca najdraža, budite fini i korisni njima.

novihorizonti

Budi prvi i podijeli ovo sa prijateljima!