Muškarci, obratite pažnju i primijenite ove savjete u svome bračnom životu

Visits: 810 Today: 3

1. Lijepo se oblaci supruzi, lijepo izgledaj i mirisi dobro.Kada je bilo zadnji put da su muskarci isli u kupovinu za sivanje pidzami? Isto kao sto muskarac zeli da mu zena lijepo izgleda, ona takodje zeli da se njen muz njoj lijepo obuce. Sjeti se da je Resul Allah – sal Allahu alayhi wa sallam – uvijek zapocinjao misvakom kada bi se vracao kuci i volio lijepe mirise.

2. Koristi najmilija imena za svoju suprugu. Rasul Allah – sal Allahu alayhi wa sallam – imao je nadimke za njegove supruge, koje su one voljele. Zovi svoju suprugu najljepsim imenima koje ona voli, a tako izbjegni koristenje imena koje stete njenim osjecajima.

3. Ne tretiraj je kao muhu . Mi nikada ne mislimo na muhu u našim dnevnim obavljanjima, sve dok nas ona ne iznervira. Slično tome, žena će činiti doboro cijeli dan – što ne privlači pažnju njenoga muža – sve dok ne učini mešto što ga ‘iznervira’. Nemoj je ovako tretirati; primijeti sve dobro koje ona čini i usredsredi se na to.

4.Ukoliko pronađeš grešku kod supruge, pokušaj ostati miran i ne komentariši! Ovo je jedan od načina da je Rasul Allah – sal Allahu alayhi wa sallam – kada bi vidio nešto neprikladno kod njegovih žena – radi Allahu ‘anhunn. To je tehnika na kojoj je položilo samo nekoliko muslimanskih muškaraca.

5. Smiješi se na svoju suprugu kad god je vidiš i ljubi je često. Osmijeh je sadaka a tvoja supgruga nije izuzeta iz Ummeta muslimana. Zamisli svoj život sa njom kada te uvijek vidi nasmijanog. Sjeti se takođe hadisa kada je Rasul Allah – sal Allahu alayhi wa sallam – poljubio svoju suprugu prije no izađe da klanja, čak i ako je postio.

6. Zahvaljuj joj za sve što ti čini. I zahvali joj opet! Donesi, npr. ručak nekada kući. Ona spravlja hranu, čisti kuću i desetine drugih stvari još. A ponekad za sve to dobije zahvalu da je supa trebala bitri slanija. Ne dozvoli da se to desi. Zahvaljuj joj!

7. Zamoli je da ti napiše na papir zadnjih deset stvari koje si joj učinio a koje su je obradovale. Onda otiđi i uradi ih ponovo. Može biti teško da spoznaš šta čini suprugu zadovoljnom. Ne treba da se igraš pogađanja, upitaj je i radi na ponavljanju tih radnji ponovo.

8. Ne umanjuj njene želje. Udovolji je. Nekada muškarci zagledaju u potrebe njihovih supruga. Rasul Allah – sal Allahu alayhi wa sallam dao nam je primjer u incidentu kada je Safiyyah – radi Allahu ‘anha – plakala jer, kako ona kaže, on ju je stavio na sporu kamilu. On joj je obrisao suze, utješio je i doveo joj kamilu.

9. Budi šaljivdžija i igraj finih igara sa suprugom. Pogledaj kako se Rasul Allah – sal Allahu alayhi wa sallam – trkao sa njegovom suprugom Aišom – radi Allahu ‘anha – u pustinji. Kada je bio zadnji put da smo mi nešto takvo uradili?

10. Uvijek se sjećaj rijači Allahova Poslanika a.s. – sal Allahu alayhi wa sallam: “Najbolji od vas su oni koji su najbolji prema svojim ženama. A ja sam među vama najbolji prema svojoj ženi.” Pokušaj biti najbolji!

Na kraju: Nikad ne zaboravi činiti dovu Allahu – azza wa džell – da ti učini brak uspješnim. A Allah najbolje zna!

Muhammad Al Shareef
Prevela, Umm Fatima
svjetlo-dunjaluka