MUŠKARAC OTIŠAO U MEKU DA OBAVI UMRU ZA KRALJICU ELIZABETU II: POLICIJA GA UHAPSILA

Visits: 1010 Today: 3

Saudijske vlasti uhapsile su muškarca koji je tvrdio da je otputovao u sveti muslimanski grad Meku kako bi obavio hodočašće umru u ime kraljice Elizabete II.

Taj čovjek, državljanin Jemena, objavio je u ponedjeljak na društvenim mrežama video snimak sebe u Velikoj džamiji u Meki, najsvetijem mjestu islama, gdje je zabranjeno nemuslimanima.

Korisnici pozivali na hapšenje
Na snimku je podigao transparent na kojem je pisalo: “Umra za dušu kraljice Elizabete II, molimo Boga da je primi na nebu i među pravednike.”

Snimak je uveliko kružio saudijskim društvenim mrežama, a korisnici Twittera pozivali su na hapšenje muškarca.

Saudijska Arabija zabranjuje hodočasnicima u Meku da nose transparente ili skandiraju slogane. Iako je prihvatljivo obavljati umru u ime preminulih muslimana, ovo se ne odnosi na nemuslimane poput kraljice, koja je bila vrhovni guverner Engleske crkve, majke crkve svjetske anglikanske zajednice.

Snage sigurnosti
Snage sigurnosti u Velikoj džamiji “uhapsile su jednog stanovnika jemenske nacionalnosti koji se pojavio na video snimku koji nosi transparent unutar Velike džamije, kršeći propise i uputstva za umru”, navodi se u saopštenju koje su prenijeli državni mediji kasno u ponedjeljak.

Uhapšen je, protiv njega su preduzete zakonske mjere i upućen je javnom tužilaštvu.

Državna televizija je emitovala segmente o incidentu koji su uključivali i video snimak, ali sa zamagljenim transparentom.

Umra je hodočašće koje se može obaviti u bilo koje vrijeme – za razliku od hadža, koji se održava jednom godišnje i obično privlači milione ljudi iz cijelog svijeta.

crna-hronika