Mladi Cazinjanin vraća nadu u lokalnu proizvodnju

Visits: 682 Today: 2

Poučna priča o nadama mladog lokalnog proizvođača, studenta, Cazinjanina
Mojcazin.ba je relativno mlad portal, jedan od mlađih na našim prostorima sigurno. Ipak, u kratkom ali slatkom postojanju smo uvijek potencirali, a danas se time možemo i pohvaliti, pozitivne vijesti. Najdraže su nam, kao što znate, one o ljudima našeg kraja, Cazina i okolice. Ako bismo rečenicu još malo proširili rekli bismo da su nam još draže one koje uz to uključuju i mlade ljude. Volimo i obrazovanje te uspjehe sa područja istog također rado potenciramo.

Danas vam donosimo jednu priču koja vraća nadu u budućnost i mogućnost opstanka u našoj državi na našoj zemlji. Možete li vjerovati da postoji omladina koja još uvijek vjeruje?

Tu smo da vam predstavimo Senaida, dvadesetpetogodišnjeg studenta Biotehničkog fakulteta u Bihaću. Rodom je iz Cazina, naselje Stijena, tačnije Zmajevac, i on, pored toga što sam vjeruje u napredak rodnog mjesta, i nama vraća nadu u isto. Od puste nade, u narodu se kaže, nema kruha, zato mladi Halkić ne staje na vjerovanju. Radom i trudom pravi velike promjene u statistici onih koji su ostali, ostati žele i planiraju, te se za ostanak aktivno bore. On je jedan, ali vrijedan, posebno za naš Grad.

Odustajanja kaže nema i svoju priču započinje predstavljajući nam svoju porodicu. Oduvijek su, priča nam, bili vezani za prirodnu proizvodnju, tako je i sam u djetinjstvu naučio da je najbolja hrana ona koju ubereš sam. Takve su uvijek i imali, sijali su i proizvodili, dovoljno ali ipak malo, samo za svoje potrebe i najzad za zdravlje, jer istom pridaju velik značaj. Roditelje vidi kao neizmjernu podršku i nepresušni izvor znanja. Iako studira poljoprivredni odsjek na fakultetu, priznaje, nerijetko im se obraća za savjet i kapljicu znanja koja se u knjigama ne pronalazi. Pomoć i snagu mu daju i brat i sestra koje u priči ne može izostaviti. Njegovo zanimanje vam još uvijek nismo otkrili ali ste ga do sad možda i naslutili. Uskoro više i o tome.

Prvenstveno, Senaid je završio cazinsku Gimnaziju. Trenutno je, kao što smo već rekli, student i sa predavanja najviše pamti priče koje ulijevaju snagu i dobar osjećaj mladim ljudima, profesora koji ih pričaju, kaže, još uvijek ima, a od takvih pamti važnu rečenicu “Bez jake poljoprivredne proizvodnje nema jake države”. Slažete li se? Mi bismo rekli da je cijeli svijet koji danas poznajemo i u kojem živimo svjedok upravo tome. Da bi opstali moramo proizvoditi za sebe, da bi otišli korak dalje, proizvedeno moramo plasirati drugima.

U mladim godinama, kako one prije 25-te zovemo, Senaid osniva Poljoprivredno gazdinstvo “Čehra” i ono što je do tog momenta bilo ideja, polako realizuje. Počinje s planskom proizvodnjom, odnosno u svoj život ugrađuje aktivnu poljiprivredu. Osnovu je pronašao u porodici i načinu na koji je odgajan, fakultet je bio kap koja je napunila more njegovih ideja. Tamo je naučio stečena znanja preoblikovati u rad i tako počinje prava priča.

Na službenoj Facebook stranici Moj Cazin ste danas mogli vidjeti najavu članka u vidu predstavljanja jagoda iz prirodnog uzgoja mladog Cazinjanina, sa cazinske zemlje, međutim, to naravno nije sve. Bavi se plasteničkom proizvodnjom tako da u ponudi ima špinat, krastavac, mladi luk, paradajz, papriku, zelenu salatu. Sve u svoje, ono pravo vrijeme, na prirodan način na koji naši organizmi prirodno i funkcionišu. Ipak, kao što ističe, iako je akcenat u njegovom malom gazdinstvu na poljoprivrednoj plasteničkoj proizvodnji, nađe se tu i pokoja životinja. Pored mačaka i pasa koji krase kuće na selu, ovdje su i krava, ovce i koza te kokoši tako da je ova kuća s okućnicom sve skupa s plastenicima pravi komadić seoske, organizirane idile.

U život na selu beskrajno vjeruje, danas je, ističe Senaid, svakako vrijeme telekomunikacije, svi smo mi povezani koliko god daleko živjeli tako da je oborena ona “selo-grad” predrasuda. Sve je tu negdje na dohvat ruke ili telefonskog poziva i narudžbe, jedina razlika je u netretiranom, nezagađenom čistom zraku i prirodi sela. Svakako, nisu ni sva sela ista, cazinska su srcu najdraža.

Planove za budućnost, kao student zavšne godine, vidi prvenstveno u sticanju diplome svog zanimanja poljoprivrednog inžinjera ali i proširenja posla. Trenutno su pomenute vrste u prodaji i sve to ide nekim svojim tempom. Ukoliko se nastavi onako kako treba, ukoliko prouzvodnja ali i prodaja krene jače i bolje, Senaid se nada proširenju posla. Iako mladih godina, već se okušao na zanimanjima poput onih na info pultu, radnika u kinu, a radio je i kao taksi vozač. Nakon prikupljenih iskustvava sanja o nešto drugačijoj firmi. Jeste to, i može biti njegovo Poljoprivredno gaszdinstvo “Čehra”, ali ako u budućnosti dođe do toga da na istom zaposli radnike, volio bi da Čehru osjećaju i oni. Nakon iskustva s raznim poslodavcima, on bi, priča nam, pokušao biti poslodavac kojeg bi sam sebi poželio, pogotovo za omladinu koja bi radila s njim. Atmosfera bi se zasnivala na pravilima ljudskosti, a sve bi počivalo na komunikaciji.

U budućnosti još planira u proizvodnju uvesti i rotkvicu, brokulu, karfiol, kupus, patlidžan i mrkvu, iako uvijek ostavlja mjesta i za vrste za kojima tad bude najviše potrebe. Sve do ovog trenutka, ali i u budućnosti zasniva na čistoj organskoj proizvodnji, s naglaskom na činjenicu da to nije ona organska s preparatima koje ne poznajemo ili organska s velikim ali. Tretirano s ovim i onim, s etiketom organskog Senaid ne priznaje. Mladi Cazinjanin vjeruje u iskrenost, ono što ne bi jeo, ne bi ni plasirao. Ono u šta ne vjeruje ne bi proizvodio. Organsko u Cazinu, na ovom malom poljoprivrednom imanju znači bez ikakvog tretiranja, bez ikakvog ali. Đubriva koja koristi su ona koja su nastala na njegovom gazdinstvu.

Nade polaže u razvoj lokalne proizvodnje, državu voli i u njoj se vidi i u budućnosti, a Cazin je na prvom mjestom. Registrovani je poljoprivredni proizvođač, uskoro se nada i certifikaciji proizvoda. Sve svojim tokom, bez žurbe prema putu na kojem će našim građanima biti dostupna prirodna, zdrava, ukusna ali i pristupačna hrana.

On ostaje i svojim životom pruža primjer ali i tračak nade onima koji možda i žele ostati, ali se ostanka boje. Zajedničkim snagama, poručuje, sami ne možemo ali zajedno ćemo probati.

Mi mu se za kraj zahvaljujemo na ugodnom razgovoru u kojem smo se uvjerili u snagu i volju naše omladine.

Za više iformacija tu je Facebook i Instagram stranica Poljoprivredno gazdinstvo Čehra, kao i Facebook profil Senaid Halkić.

Senaid Halkić, znanje na cazinskoj zemlji.

mojcazin.ba