Mlada Nusejba Hodžić postala hafiza Kur’ana

Visits: 3637 Today: 2

Nusejba Hodžić (24), članica Udruženja za odgoj i edukaciju Bejan, položila cijeli Kur’an pred Komisijom za hifz Rijaseta IZ u BiH u sastavu hafiz Ismet – ef. Spahić, hafiz doc. dr. Mensur – ef. Malkić, hafiz Haso – ef. Popara, hafiz mr. Salih – ef. Halilović te stekla titulu hafize Časnog Kur’ana.

Hfz. Nusejba Hodžić (24), kćer Bećira i Esme, rođena je u Sarajevu. Trenutno je studentica na Filozofskom fakultetu na odsjeku za Arapski jezik i književnost.

Hfz. Nusejba je rođena i odgajana u porodici gdje se njeguje posebna pažnja i ljubav prema Allahu, Allahovom poslaniku Muhamedu, sallallahu alejhi we sellem, i Kur’anu. Svoje prve ajete je naučila sa svojih pet godina u Medini, za vrijeme studiranja njenog oca Bećira na Fakultetu islamskih nauka na Medinskom univerzitetu. Po povratku u BiH, svoje prve džuzeve uči kod mualime Merime Drinjak, i završava Amme i Tebareke džuz. Upisom u srednju školu (Medresu Osman ef. Redžović u Visokom), uz mentorstvo muhafize hfz. Adise Aganović, odlučuje u 4. razredu da se intezivno posveti hifzu Kur’ana. Nakon toga, dolaskom ponovo u Sarajevo, taj proces nastavlja sa muhafizom hfz. Hajrom Imamović – Zulum i završava svoje zadnje ajete 2018. godine.

“Najveću sam motivaciju imala uz druženje sa djevojkama u halki Kur’ana u Bejanu, kod kojih sam osjetila veliku iskrenost u borbi ka istoj ambiciji, zatim ahlakom i njihovom međusobnom komunikacijom.”- ističe nam hfz. Nusejba pa navodi hadis Poslanika, alejhis – salatu ve – selam, koji kaže: “Čovjek je na vjeri svoga prijatelja, pa neka svako od vas gleda s kim prijateljuje!” (Ebu Davud)

Budući da svakog hafiza nakon završetka hifza čeka mnogo sati ponovnog učenja i utvrđivanja, za našu hfz. Nusejbu je to naročito intezivno bilo u zadnjih šest mjeseci.

Dana 20.11. 2021. godine, hafiza Nusejba polaže hifz cijelog Kur’ana pred internom komisijom udruženja Bejan za šest dana učeći po pet džuzeva, te nakon četiri dana pristupa polaganju cijelog Kur’ana i pred zvaničnom i cijenjenom Komisijom za hifz Rijaseta IZ u BiH učeći također po pet džuzeva u jednom danu.

Ovim putem ćemo spomenuti da je veliku podršku hfz. Nusejba imala od cijele porodice, a naročito od njene majke Esme, mualime Udruženja Bejan, koja je uz pažnju koju svakodnevno pruža članicama našeg Bejana, sa velikom ljubavi i strpljenjem bila na usluzi u svakodnevnoj pripremi i preslušavanju svoje kćerke kako bi što spremnija bila za preslušavanje kod muhafize hfz. Hajre.

Molimo Allaha Uzvišenog, da pomogne našu vjeru Islam, da pomogne našu zajednicu i domovinu Bosnu i Hercegovinu, da nas zaštiti i da olakša njen napredak u svakom smislu. Molimo Allaha da sve one koji su se utkali u hifz mlade hafize, nagradi najljepšim nagradama i da oteža mizan dobrih djela na Sudnjem danu.

Za kraj ćemo spomenuti govor imama Kurtubija gdje kaže tumačeći ajet: ”A mi smo Kur’an učinili dostupnim za učenje napamet i pouku, pa ima li ikoga ko bi pouku primio?!” (Qamer,40): ‘Učinili smo ga lahkim za učenje napamet i pomažemo onome ko želi da ga nauči, pa da li neko želi da nauči Kur’an napamet, pa da bude potpomognut u tome?!’

Neka nas Svevišnji pomogne na putu dobra! Amin 🤲🏻

Preuzeto sa Udruženje za odgoj i edukaciju ‘Bejan’