Milanović ljut jer je Njemačka protiv učešća hrvatskih vojnika u misiji EUFOR-a u Bosni i Hercegovini

Visits: 963 Today: 2

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović u subotu je rekao da je kasno za promjenu izbornog zakona u Bosni i Hercegovini jer su izbori za par sedmica te da protiv učešća hrvatskih vojnika u misiji EUFOR-a u našoj zemlji “postoji organizirani otpor predvođen Njemačkom”.

– U BiH nismo napravili ništa i sad je kasno za ovakve lijepe poetske govore na Generalnoj skupštini, s tim je trebalo početi puno ranije – rekao je Milanović koji smatra da su se izbori u BiH 2. oktobra mogli dočekati “u miru”, sa sigurnošću da će Hrvati dobiti svog predstavnika, da se Plenković na vrijeme priključio pozivu na reformu.

– Izbori su za dvije sedmice. To je kao da kreneš spremati građansko ili krivično pravo tri dana prije roka. Kasno je – zaključio je Milanović.

Hrvatski predsjednik je govorio i o EUFOR-ovoj misiji Althea u kojoj u BiH učestvuje oko 1,2 hiljade vojnika iz 20 zemalja, ali ne iz Hrvatske.

– Hrvatska nije u tome jer se to nekome ne sviđa. Meni se počelo sviđati da tamo budemo, odnosno da imamo to pravo ako hoćemo, možda nećemo poslati nikoga – rekao je Milanović.

On je kazao kako prema tome postoji “organizirani otpor nekoliko država na čelu s Njemačkom”, te da je njemu neshvatljivo da Hrvatska nekome predstavlja opasnost za BiH dok istovremeno bošnjački oficiri dolaze na vojnu obuku u Hrvatsku.

Milanović je posjetio da je u toj misiji Evropske unije i Turska čiji je predsjednik Recep Tayyip Erdogan, kako je istaknuo Milanović, tokom nedavne posjete Zagrebu rekao da “treba ukinuti Dejtonski sporazum”.

– Dakle njegova vojska može u BiH, a mi ne možemo ni teoretski. Događaju se vrlo neobične, vrlo tupe i glupe stvari i bez zajedničkog nastupa vlade, diplomatije kao instrumenta vanjske politike i mene lično tamo gdje je bitno nećemo napraviti ništa – zaključio je, prenosi Hina.