MILANOVIĆ: BIH NE BI OPSTALA DA NIJE BILO HRVATSKE, SRBIJA SE MORA OPREDIJELITI

Visits: 1968 Today: 3

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović učestvovao je na otvorenju foruma pod nazivom The U.S.-Croatia Forum: A 21st Century Partnership.

On je podsjetio na vrijeme kad je Hrvatska bila u ratu.

“Naš je neprijatelj bio ovaj kojeg cijelo vrijeme pokušavamo pretvoriti u dobrog susjeda i prijatelja. To je Srbija. Možda na kraju u tome i uspijemo, ni krivi ni dužni”, rekao je Milanović, istaknuvši SAD kao jednog od rijetkih pravih partnera.

Govoreći o ratu u Ukrajini, rekao je da je Evropa danas zaboravila što znači kopneni rat.

“No to je stvarnost, jedna velika država je napala drugu veliku državu i da se rat svodi na ogroman broj mobiliziranih mladih muškaraca”, kaže Milanović, dodajući da nikad nisu zaratile dvije istinski liberalno-demokratske države “jer imaju predvidive, dosadne i ograničavajuće sisteme donošenja odluka”.

U razgovoru s novinarima Milanović je ponovno komentirao izbore u Srbiji.

“Čestitam pobjednicima, uz sve deformacije demokracije, ja im čestitam, to govorim bez cinizma. Srbija se mora opredijeliti je li zapad jer ona je geografski zapad, a što je u smislu političke geografije, to se moraju odlučiti. Ja sam govorio da je hrvatski napredak u ovih 30 godina dvostruka priča. Mi smo očekivali biti razvijeni kao Španjolska, nismo. Ali smo duplo razvijeniji nego Srbija, no to nije dovoljno. Ali to nije moj posao. Ja nisam ni dosad docirao kakve će tko razrede imati u školama, što će učiti djecu, to je njihova stvar. Rasturit ćemo EU takvim kozmopolitskim moraliziranjem”, rekao je predsjednik Hrvatske.

Rekao je i kako se Njemačka ili Švedska ili Nizozemska nemaju šta petljati u situaciju u BiH i “nemaju šta slati izaslanike Bundestaga koji su porijeklom iz Sarajeva da objektivno izvještavaju.”

“To neka ostave narodima BiH i zainteresiranim susjedima. Hrvatska nema oružje da bi bilo šta napravila u BiH niti to planiran, a BiH nema dva metka da ispali. Nema opasnosti od rata, ali ima opasnosti nastavka bijede. Ima se manje vremena. Niko nema paklene planove za BiH iz dva razloga: 1. niko nema dva metka i dvije cijevi, a 2. zato što se ne usude. Što vrijeme više odmiče to su institucionalni izgledi za dogovor manji. A s tim određene političke snage sarajevske čaršije računaju. Kada u Evropskom vijeću oko teksta vezano globalni kompas, jedna novotarija EU kojima se brzo zaboravi ime, ali moćno zvuče. Kada uđe odredba o konstitutivnim narodima u to, onda zavlada očaj u dijelu krugova u Sarajevu. Oni ne žele uništiti Hrvate, samo ih žele pokrasti”, rekao je.

Potom je govori o dolasku u Mostar na obilježavanje godišnjice HVO-a i poručio kako BiH “ne bi opstala da nije bilo Hrvatske”.

“HVO je spasio BiH, Alija Izetbegović je dobio najviše veleredove iz ruku Franje Tuđmana. Neka ga njegov sin vrati ako je Hrvatska zločinac koji ide dijeliti BiH. Hrvatska je bila u misiji spašavanja i sebe i BiH i povukla se odmah. I to se više nikada neće dogoditi. Nikakvo bombardiranje NATO-a nije slomilo Ratka Mladića već dolazak hrvatskog oklopa i nekoliko stotina profesionalaca pred Banjaluku. Tek onda se mogla postrojiti Armija BiH. To su gole činjenice. I tada uz američku ne toliku pomoć, povukli se. Možda je to bolje. To je cijena koju je Hrvatska platila da bi SDA bila na vlasti”, poručio je Milanović.

Dotaknuo se opet Srbije i kazao je kako je mislio figurativno da je “šaka jada”.

“Srbija nije bijeda, ali neke pojave jesu. Bijeda je frustracija kad ne napreduješ tempom kojim ste sposobni, a to Srbija je. Srbija je imala kameleonsku politiku, ljubimo Rusiju kojoj smo mala, zamrljana fusnota. Sad je Rusija otišla nekim putem koji je prevelik za Njemačku, a kamoli za Srbiju. Mračan je. Srbija mora odlučiti gdje je. Ona je članica Partnerstva za mir, ne Varšavskog pakta. Srbija održava vojne vježbe za zapadom, Srbija dobija vojnu pomoć od Zapada a od Rusije kupljene rabljene. To je sve jedna fikcija, deluzija”, rekao je.

“Srbi su posebna politička kategorija. Puni talenta, šarma, katkad autodestrukcije. Ja želim imati normalne susjede. Ljude koji se neće razmetati da su kupili neke rabljene avione i nadmetati se s Hrvatskom tko je jači”, rekao je.

crna-hronika