“MI ZNAMO ŠTA JE RAT”: BIH JE GLASALA ZA SUSPENZIJU RUSIJE U VIJEĆU EVROPE

Visits: 1142 Today: 2

Ambasador u Misiji BiH pri Vijeću Evrope Ivan Orlić potvrdio je za Klix.ba da se Bosna i Hercegovina danas pridružila državama koje su glasale za suspenziju Rusije u Vijeću Evrope.

Danas je Komitet ministara Vijeća Evrope suspendirao Rusku Federaciju iz članstva cijele organizacije, odnosno Komiteta ministara i Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope.

Za suspenziju su glasale 42 od 47 zemalja, a među njima je i BiH. Protiv su bile Rusija, Armenija i Azerbejdžan, dok je Turska bila suzdržana, a Srbija nije prisustvovala sastanku.

“Glasali smo protiv rata, na način da se solidaliziramo s patnjom ukrajinskog naroda, glasali smo za teritorijalni integritet i suverentitet Ukrajine i oštro smo osudili agresiju i vojnu invaziju Ruske Federacije na Ukrajinu na način kako je to zaključilo Predsjedništvo BiH u politici prema Ukrajini i problemima koje je formulisalo još u vrijeme krimske krize 2014. godine”, kazao je ambasador Orlić.

Kaže kako je istaknuto da rat odmah treba prestati.

“Naglasili smo da mi u BiH znamo šta znači rat, i to ne iz medije, nego na svojoj koži”, dodao je.

Naš sagovornik smatra da mora doći do deeskalacije zato što je ovo tragedija nevjerovatnih razmjera i svako dalje eskaliranje značilo bi katastrofu.

“I ovo što danas imamo je tragedija i koja će pogoditi prije svega civilno stanovništvo što je tragično. Mi se nadamo da će ove mjere pomoći da dođe do deeskalacije nasilja i bilo kakvog nasilnog prekrajanja granica u Evropi. U suprotnom bi to bilo stvarno poražavajuće. U svemu ovome se zapravo vidi i koliko je sati i u onome što zovemo politički multilaterizam u Evropi. S jedne strane je Evropa dosista ujedinjena, i mi smo dio te Evrope, koja je ujedinjena protiv nasilnog mijenjanja mijenjaja granica i trebamo vjerovati da to može pomoći”, zaključio je piše Klix.