Menstruacija u svjetlu medicine i islama: Medicinska analiza hadisa o menstruaciji

Visits: 606 Today: 2

DONJA GRANICA POJAVE PRVE MENSTRUACIJE:

U prethodnom poglavlju smo spomenuli da se vrijeme pojave prve menstruacije razlikuje od mjesta do mjesta, od porodice do porodice zavisno od okoline, nasljednih faktora, spolnog i mentalnog razvoja.Imam Šafija kaže: “Prema onome što mi je poznato najmlađe žene koje dobivaju menstruaciju su Tehamijke. Dobivaju menstruaciju u devetoj godini.”Krajnja granica pojave prve menstruacije je 18 godina i ova pojava se smatra prirodnom, naročito u nekim hladnim zemljama.Također i bolest i konstrukcija mogu uticati na kašnjenje menstruacije, ali ćemo to ostaviti specijalistima za ženske bolesti, i zadovoljit ćemo se samo spomenom jednog uzroka, samo kao primjer.To je debeo i čvrst himen koji nema pukotine i kao takav ne dozvoljava prolazak krvi i zadržava je u materici i rodnici. Ovo uzrokuje jake bolove kod djevojke, naročito na početku menstruacije. Materica nebrekne i biva izložena truljenju zbog gomilanja mikroba u zadržanoj krvi. Kada se ustanovi ovakva bolest, operativnim zahvatom se probije himen i tako otvori prolaz za izlazak krvi.

NAJKRAĆI I NAJDUŽI PERIOD TRAJANJA MENSTRUACIJE

Period trajanja menstruacije je različit od žene do žene. Islamski pravnici su gradili mišljenja shodno njima dostupnim predajama od Poslanika, s.a.v.s..Tako su Ed-Darimi i Ed-Darekutni prenijeli hadise u kojima stoji:”Najkraća menstruacija traje jedan dan a najduža petnaest.” Ovo su prihvatili učenjaci šafijske pravne škole. Imam Širazi je u “El-Muhezzebu” rekao: “Najkraća menstruacija traje dan i noć, a najduža petnaest dana.” Kod učenjaka hanefijske pravne škole i imama Es-Sevrija, najkraća menstruacija traje tri dana, a najduža deset. Ovo svoje mišljenje potkrjepljuju hadisom kojeg prenosi Vaile ibn El-Eska’od Poslanika, s.a.v.s.: “Najkraća menstruacija traje tri dana, a najduža deset.” Također im je dokaz i hadis koji prenosi Ebu Umame r.a. od Poslanika, s.a.v.s.: “Menstruacija ne traje duže od deset dana ni kraće od tri.”[2]Kod Imama Malika najkraća menstruacija je jedan iscjedak. Svi se slažu da ono što pređe petnaest dana nije menstruacija.

PERIOD ĆISTOĆE IZMEĐU DVIJE MENSTRUACIJE

Većina sljedbenika četiri mezheba se slažu da je nakraći period između dvije menstruacije petnaest dana, a za najduži nema granice.

STAV MEDICINE

Nakon što smo čuli šta o menstruaciji kažu Islam i njegovi pravnici, poslušajmo šta o njoj misle liječnici.Dr. Dodžald Bird u svojoj knjizi “Priručnik ženskih bolesti i porodiljstva” kaže: “Menstruaciji i njenom ciklusu se ne može pripisati samo razlika od žene do žene, nego je to slučaj i kod same žene kao jedinke. Ona nije istovjetna u svim periodima njenog spolnog života. Dužina trajanja i količina krvi nisu jednaki na početku i na kraju njene spolne zrelosti. Količina krvi i dužina trajanja menstruacije prije menopauze se smanje. U periodu između početka i kraja spolne zrelosti kod većine žena, ovaj ciklus je uredan i one otprilike znaju vrijeme njenog dolaska, dužinu trajanja i količinu krvi. Ako se malo promijeni, žena to brzo otkrije. Ovo je većina žena u stanju bez poteškoća izračunati. U većini slučajeva menstruacija traje šest dana. Početkom ciklusa se smatra kraj menstruacije do kraja naredne. Dužina njegovog trajanja, kod većine žena je 28 dana, dan ili dva manje ili više.” “Količina krvi je različita od žene do žene. Ono što je prirodno za jednu ženu, ne mora biti prirodno za drugu. Za svaku od njih se računa prema njenom ustaljenom običaju.Vršena su mjerenja količine izlučene krvi u periodu menstruacije i zabilježeni su rezultati između 20 i 240 mililitara.” Boja krvi menstruacije je crna. Svijetlo crvena krv nije normalna krv menstruacije. Krv menstruacije se ne gruša. Da je negdje pohranimo i tako godinama držimo, zadržala bi svoj izgled i ne bi se zgrušala. Ako se u periodu menstruacije pojavi zgrušana krv, žena to brzo otkriva. Ovakva pojava se smatra nenormalnom. Mikroskopska analiza krvi menstruacije je pokazala da ona sadrži crvena i bijela krvna zrnca i komadiće sluznice materice.”“Smatra se da je uzrok negrušanja krvi menstruacije to što se ona već jednom grušala, a zatim taj ugrušak istopio. Jasno su uočljiva vlakna fibrina kroz koja su protkana crvena i bijela krvna zrnca. Fibrin ililivinjenaziv za vlakna koja nastaju pri grušanju krvi.”

USPOREDBA BOJE MENSTRUACIJE NAVEDENE U HADISIMA I MIŠLJENJIMA LIJEČNIKA

Već smo spomenuli riječi dr. Dodžalda Birda: “Krv menstruacije je crna… a svijetlo crvena boja je nenormalna.”Kada je Fatima bint Ebi Humejs r.a. pitala Poslanika s.a.v.s. o menstruaciji, objasnio joj je šta se smatra menstruacijom a šta ne, riječima: “Krv menstruacije je prepoznatljivo crna (prepoznatljiva po boji i specifičnom mirisu). Ako je takva onda nemoj klanjati, a ako je svijetla, onda se abdesti i klanjaj, jer to je krv iz vene.” Za drugu ženu koja je krvarila je rekao: “To nije menstruacija, nego krv iz vene. Neka čeka da joj se napuni onoliko dana koliko joj inače traje menstruacija, a onda neka se okupa i klanja.”[3]Dr. Dodžald Bird je rekao: “Ono što je za neku ženu normalno, za drugu to nije. Prema svakoj ženi se postupa shodno njenom uobičajenom krvarenju..”U drugom pasusu kaže: “U periodu između početka i kraja spolne zrelosti, kod većine žena je menstruacija uredna. Poznato im je vrijeme njena dolaska, količine i dužine trajanja. Ako dođe do poremećaja, žena to odmah primjeti. Većina žena to bez teškoće raspoznaje.” Vidljivo je da se ova dva opisa približno poklapaju. “Krv menstruacije je crna i prepoznatljiva (po boji i mirisu koji žena može raspoznati).”“Neka čeka da se napuni onoliko dana koliko joj inače traje menstruacija, a onda neka se okupa i klanja.”Poslanik s.a.v.s. je definisao krv prvo prema njenim svojstvima. U knjigama o ženskim bolestima koje posjedujem, nisam našao ništa zabilježeno o specifičnom mirisu krvi menstruacije. Upitao sam nekoliko žena, svojih pacijenata: “Možete li prepoznati krv menstruacije po mirisu?” Sve su mi dale potvrdan odgovor.Istinu je rekao Allahov Poslanik, s.a.v.s.. On je govorio samo istinu, u zbilji i šali, u malom i velikom, u manje bitnim i važnim stvarima.

UZROK MENSTRUACIJE

Čitav genitalni aparat žene učestvuje u mjesečnom ciklusu shodno promjeni hormona u organizmu tako što se jedan povećava a drugi smanjuje. Ovdje ćemo se ograničiti samo na matericu kako bi dočarali način dolaska menstruacije i njene uzročnike.Materica ima omotač kojim je postavljena njena unutrašnjost. Ciklus počinje odmah po završetku menstruacije. Na početku ciklusa ovaj omotač je jako tanak, jedva pola milimetra. Također, broj žlijezda i krvnih sudova je mali. Kada ciklus otpočne svoj tok, materica prolazi kroz tri faze (ovo smo već spomenuli u poglavlju o materičnom ciklusu, sada ćemo ga spomenuti u skraćenom obliku):

1) Period razvoja: proliferative phase

U toku ove faze se razvija ovojnica materice sa manje od jednog na preko pet milimetara, poveća se broj krvnih sudova koji poprime izgled dugih cjevčica sa uspravnim ćelijama columinar epithelial cells.

2) Faza lučenja: secretaryphase

U ovoj fazi materica nastavlja razvoj i vidljivo se povećava. Ovojnica postaje deblja. Sa pet milimetara prelazi na osam. Spiralne vene koje hrane matericu postaju duže, uvijenije i brojnije. Materične žlijezde se, također, razvijaju i poprimaju spiralni izgled. Razvijaju se i ćelije između žlijezda i umnožavaju se. Površinski sloj ovojnice postaje čvršći i zidovi materice poprimaju spužvast izgled. Čitav organizam žene trpi promjene koje su posljedica lučenja ovog hormona, i priprema se za trudnoću. Ako Allah, dželle šanuhu, odredi i ne dođe do trudnoće, desi se slijedeće:

3) Faza menstruacije:

Materica se rastuži zbog propuštene prilike da izvrši svoju funkciju, i na njoj osoben način iskazuje svoju tugu, tako što lije krvave suze. To je u stvari menstruacija “crna, vruća krv, kao da je zagorjela” – kako to prenosi imam Eš- Širazi.“Crna, vruća krv, kao da je zagorjela.” Kao da opisuje svoju bol te je zbog toga vruća i upaljena. Sa krvlju istihaze stvari stoje sasvim drugačije, ona je vedro – crvene boje.Ako upotrijebimo naučni način izlaganja da bi opisali ovaj proces, rekli bismo: Kada jajnik dobije poruku da nije došlo do trudnoće, prestane lučiti progesteron.Kao posljedica smanjenja količine ovog hormona, krvni sudovi koji hrane ovojnicu se jako stegnu i prestanu dostavljati hranu te se ovojnica sasuši i popuca. Krvni sudovi koji se nalaze ispod njene površine, se otvore te iz njih izlazi tamna krv. Sa njom izlaze i komadi pocijepane ovojnice. U materici se ova krv zgruša, a zatim bude izložena enzimu livinkoji je otopi. Krv menstruacije se ne gruša. Da je ostavimo godinama da stoji, ostaje u istom stanju. To je zbog toga što se ona već jednom grušala, a zatim razjedinila djelovanjem kvasnog enzima.

Odlomak iz knjige: STVARANJE I RAZVOJ ČOVJEKA U SVJETLU MEDICINE I KUR’ANA Autor: Muhammed Ali El-Bar Prevod: Mevlida Zajimović … akos.ba