MED JE BOMBA ZA ZDRAVLJE KADA SE KOMBINUJE SA OVIM ZAČINOM

Visits: 391 Today: 2

Blagotvorni utucaji meda po naše zdravlje su brojni. Jedna od najčešćih savjeta jeste da umjesto bijelog šećera, u svakodnevnoj ishrani, koristimo prirodne zaslađivače, kao što su med, ali i žuti šećer, melasu ili javorov sirup.

Dejstvo po zdravlje će vas pozitivno iznenaditi. Unijet ćete istu količinu antioksidanata kao da svakog dana pojedete šaku koštunjavog ili bobičastog voća. Med tamnije boje (naprimjer, od heljde) ima značajno više polifenola od svjetlog meda (livadskog).

Šta su polifenoli?

Polifenoli su najmoćniji prirodni antioksidansi, čije se blagodeti po zdravlje čovjeka kontinuirano ispituju i otkrivaju. Onu igraju ključnu ulogu u održavanju našeg zdravlja i vitalnosti, i imaju višestruke benefite: čuvaju ljepotu i mladalački izgled kože, usporavaju starenje i značajno jačaju imunitet organizma.

Med predstavlja jedinstven spoj hranljive materije koja je u isto vrijeme i hrana ali i lijek. Njegovim redovnik korištenjem osnažit ćemo tijelo koje će tako mnogo bolje podnositi fizičke napore.

Ipak, ni sa uzimanjem meda, kao sa bilo čim drugim, ne smijemo da pretjerujemo.

Preporučene doze meda su od 60 do 100 grama 3-4 puta u toku dana za odrasle, i od 30 do 50 grama podijeljene u 3-4 doze u toku dana za decu.

Ali, i pored toga što je med sam po sebi jak i nutritivan, još bolja svojstva će dobiti ako mu dodamo neke od prirodnih biljaka ili začina. Jedan od najpoznatijih začina koji čuda pravi u kombinaciji sa medom je cimet.

Na primjer, istraživanje iz 2011. godine kaže da sam med, ukoliko ga zamijenimo umjesto bijelog šećera, može da spriječi dobitak na težini, kao i da smanji apetit.

Nešto kasnije istraživanje, ono iz 2007. kaže nam da med u kombinaciji sa nekim od sastojaka cimenta povećava temperaturu u organizmu i tako dovodi do gubitka kilograma.

Stručnjaci također navode prednosti korištenja meda i cimeta zajedno:

  • Kombinacija meda i cimeta se koriste od davnina, a postoje veoma dobri razlozi zašto je i u doba “super hrane” ova mješavina zadržala svoju popularnost. Cimet sadrži polifenole, brojne minerale, kao što su kalcijum, gvožđe, mangan, zatim vitamin C i vitamin K. Svi ovi mikronutrijenti djeluju sinergistički sa fitonutrijentima meda ostvarajući na taj način izuzetno dejstvo na naš organizam – objašnjava dijetetičar-nutricionista Tanja Olajdžija.

Nutricionistkinja još dodaje da uz dodatak meda zadovoljavamo želju za slatkim i apetit ostaje pod kontrolom.

  • Ako redovno uzimate kašičicu meda sa cimetom lakše ćete održavati balansiranu ishranu, a žudnja za brzom hranom, slatkišima i grickalicama vremenom će se izgubiti. Preporuka je da med bude sirov, a cimet cejlonski – kaže ona.

Spoj cimeta i meda vjeruje se da pomaže i kod sljedećih problema:

  • Liječi akne, ispucale usne i ostale brojne kožne probleme
  • Ublažava alergijske simptome
  • Djeluje pozitivno na podsticanje probave
  • Od ove kombinacije će vaša koža biti blistava, zdrava i bolje nahranjena
  • Pomaže u borbi protiv peruti

hayat.ba