Lijenost je majka svih poroka

Visits: 352 Today: 2

Želite li uspjeh, sreću, prosperitet, dokažite to. Što se više trudite, to ste na liniji božanskog plana da vam da sve što vam pripada. Za nafakom valja ustati.

Ako čekate da vam sama padne u krilo, načekat ćete se ili zadovoljavati mrvicama. Bog hrani ptice, daje im nafaku, ali im je ne baca u gnijezdo. I one lete. I one traže. Jeste li čuli priču o dvije vrane? Jedna je bila slijepa, a druga joj donosila da jede. Čovjek koji je slučajno prolazio i vidio to reče: “Što da se brinem kad Allah svakom daje nafaku. I ta ptica ima svoju nafaku koju joj donosi druga.” Kada je to ispričao svom ocu, on mu je rekao: “A zašto ti nisi poput one vrane koja donosi hranu, koja se trudi i ima za to nagradu?”

Enes prenosi da je Muammed, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Ko zanoći umoran od dozvoljenog i halalnog traženja zarade, zanoćio je a grijeh mu je oprošten (ili: oprošteni su mu grijesi).” (IbnAsakir, sahih)

Zašto su neki lijeni?Zbog toga jer ne vjeruju da mogu nešto uraditi ili ostvariti, ukratko nemaju vjere. Međutim, to uvjerenje da nešto ne mogu samo je proizvod uma, njihova interpretacija.

Vjerujte li Bogu kada kaže: “Zar Allah nije dovoljan Svome robu?”

Zašto to kaže?Zato što kada ste sa Njim, vi imate sve. Sve. I ovaj i onajsvijet. Pitanje je samo šta želite, koliko jako i koliko vjerujete da to možete ostvariti. I na kraju, koliko djelujete.

Poruka vama: Zapamtite: veliki trud – velika nagrada, mali trud – mala nagrada. Želite li nagrade? Uzmite ih.

Afirmacija: Sve mane koje imam mogu prevazići i preobraziti u vrline. Sve prepreke mi se sklanjaju s puta. Ja sam vrijedan/vrijedna, sposobna i odlučna da budem i imam ono što želim.

Izvor: Sretni ljudi

Autor: Alma Taletović

Za Akos.ba izdvojila i priredila: Selmedina M. Foto: ilustracija