Komšić: Bojim se da je motiv za ovo što rade stranci u BiH zaista duboko antiislamski

Visits: 755 Today: 4

Nakon sjednice Glavnog odbora Demokratske fronte medijima se obratio predsjednik te stranke i član Predsjedništva BiH Željko Komšić, koji je poručio da je na sceni fašizam neviđenih razmjera, baziran prvenstveno na islamofobiji.

“Očigledno smo tračili vrijeme s pričom o izmjenama Izbornog zakona, cijela ta priča je poslužila samo da se dodatno komplikuju ne samo poltički, nego i etnički odnosi. I sad se radi po željama i namjerama susjedne države. Ako vi namećete izmjene Izbornog zakona koje potpuno odudaraju od obaveza koje smo svi mi preuzeli, zovete predsjednike stranaka u Brisel, oni tamo preuzmu obavezu i sada izlazi visoki predstavnik Christian Schmidt podstaknut od nekih članica međunarodne zajednice i kaže zaboravite sve što je bilo, bit će ovako. Ali bit će ovako sve suprotno sa međunarodnim standardima. Zato je jedan od naših zaključaka da pozovemo Schmidta da ne radi to. Ako je to vaš izlaz, što ranije niste uradili to”, poručio je Komšić.

Upitao je Schmidta kome izlazi u susret, a onda odgovorio na to pitanje: “Izlazite u susret susjednoj zemlji koja nema prava da se miješa u pitanje Izbornog zakona i izlazite u susret onima koje ste označili kao glavne krivce za blokade i krize”.

“Po onome što se vidi, sve što Schmidt pokušava sada da nametne potpuno je suprotno svemu što su pedstavnici međunarodne zajednice govorili. Pitam međunarodnu zajednicu šta hoćete od nas, s jedne strane imate svoje standarde koje tražite da ispunimo, a onda nas vraćate unazad. Najblaža ocjena je da je to beskrajno licemjerje. Postavlja se sada pitanje šta raditi. Demokratsim sredstvima treba poručiti da nismo budale. Znamo čitati ono što je napisano i između redova, ali vi ćete gospodine Schmidtu nositi odgovornost za nazadak BiH i povratak u situaciju iz 1996. godine. Uradite to u svojim zemljama ako vi mislite da je to dobro. Ovo je demokratija za rezervat, a posebno je pitanje zašto to radite”, rekao je Komšić.

Na pitanje da prokomentariše uvrede predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića prema poslaniku Bundestaga Adisu Ahmetoviću na etničkoj osnovi, Komšić odgovara: “Prvo, Zoran Milanović, predsjednik članice EU, koja treba živjeti po standardima EU, sebi daje za pravo da poslanika Bundestaga Ahmetovića koji jeste porijeklom iz BiH ali po svemu je Nijemac, vrijeđa na čisto vjerskoj osnovi. Svjestan sam težine riječi koje izgovaram, bojim se da je motiv stranaca za sve što rade u BiH i pritiska da se donesu antievropski zakoni, duboko antiislamski. Jer, izgleda da mnogi na ovom kontinentu u današnjim evropskim muslimanima gledaju nove Jevreje. A problem su posebno Bošnjaci koji imaju svoju državu. Tu imate otvorenog fašizma poput Orbana, stidljivog fašizma kroz OHR, do vulgarnog fašizma Zorana Milanovića. Jer kada nekoga vrijeđate na vjerskoj i etničkoj osnovi, šta je to?”.

“Odgovor na pitanje zašto ovo sve rade se krije u tome i zato Milanović kao predsjednik države izlazi s onakvim riječnikom. Zašto ono što Ahmetović traži za BiH može u Njemačkoj i Hrvatskoj a ne može u BiH. Ovdje je riječ o klasičnom fašizmu usmjerenom na cijelu jednu zajednicu”, zaključio je Komšić.

Agencija PATRIA