Koliko novca stavljate u kovertu za svadbu?

Visits: 1800 Today: 1

Dilemu oko toga koji poklon kupiti mladencima kada krenemo u svatove, najveći broj građana rješava tako što odluči da pokloni kovertu sa novcem, a za te prilike u koverti je uglavnom ne više od 100 eura, pokazala je jedna anketa.

Čak 91 procenat od više od 2.000 učesnika ankete na sajtu Danasa izjasnio se da na svadbu nosi kovertu sa novcem, a najveći broj, njih 43 posto, smatra da je najprikladnija suma od 50 do 100 eura.

„Bez 100 eura ne vrijedi kretati, novac nikada manje nije vredio“, prokomentarisao je jedan građanin.

„Stavljam koliko imam“, jedan je od čestih komentara.

Oko trećine čitalaca (33 posto) može da priušti da put svatova krene i sa 200 eura u koverti, a samo devet procenata izdvaja i do 500 eura za mladence. Više od 500 eura za svadbeni poklon može da izdvoji tek dva procenta građana.

Međutim, oko 11 posto gostiju, u kovertu stavlja sumu manju od 50 eura.

Neki od čitalaca komentarisali su da izbjegavaju odlaske na svadbe upravo ne bi li se oslobodili troškova koje ne mogu da finansiraju.

„Nemam ni za kovertu“, pisali su neki čitaoci, dok su neki nalazili i duhovitija rješenja, da u kovertu stavljaju „novčanice od 30 eura“ ili „puno papirića sa lijepim željicama, pa se mladenci iznenade“.

„Stavim novčanice iz monopola i baš se otvorim“, jedan je od komentara.

Odluka o tome koliko para ponijeti na svadbu kao poklon jasno zavisi od finansijske moći gosta, ali se mnogi građani pri toj odluci rukovode i time ko su domaćini, dok je nekima najbitnije da „pokriju cijenu stolice“.

„Zavisi kod koga idem na svadbu. Ako idemo kod kolega gledamo da pokrijemo cijenu stolice. Ako su prijatelji onda 100 eura, ako je familija- po zasluzi!“, komentariše jedna čitateljica.

Druga pak navodi „ne manje od cifre koju oni plaćaju po osobi u restoranu, a sad koliko, više zavisi od toga kod koga idemo“.

Da bi ipak uz novac trebalo ponijeti i neki poklon, smatra pet posto ispitanika, dok tek četiri procenta gostiju na svadbe ne nosi novac, već samo poklon.

„Kakva koverta?! Još uvijek krčmim servise za kafu koje sam dobio na svojoj svadbi“, piše jedan od čitalaca.

Ukoliko bi ipak birali poklon za mladence umjesto novca, čitaoci su se izjasnili da bi možda poklonili nešto od bijele tehnike (10 posto), vaučer za putovanje (šest posto), nakit (pet posto) ili neki komad nameštaja (jedan posto).

Njih 11 posto bi ipak izabralo nešto drugo umjesto ponuđenih odgovora ali se najveći broj (67 procenata) i dalje drži koverte kao najbolje varijante.

Komentari čitalaca svjedoče da je odlazak u goste na svadbu za mnoge postao luksuz, ali i da su se vremena promijenila.

„Stavljam u koverte onu ambasador ćebad, miksere, daske za peglanje, usisivače i bombonjere što sam dobila prije tačno 32 godine kad sam se udala“, piše čitateljka.

Dok druga sumira: „Samo čestitka bez potpisa. Koliko traju današnji brakovi i to je dosta!“

crna-hronika