Koliko je važno poklonom obradovati supružnika?

Visits: 745 Today: 1

Potreba da volimo i budemo voljeni je potreba svakog supružnika i svi znamo koliko je ona u braku važna.

Uz ljubav tegobe bivaju lakše, a greške se lako ispravljaju. Najkraće rečeno, ljubav hrani brak. Međutim, istoj toj ljubavi potrebna je hrana. Tu potrebu ćemo najlakše ispuniti tako što ćemo nastojati da što češće obradujemo svoga supružnika. Poklon, lijepa riječ, pomoć i podrška u potrebnim trenucima, i mnoge druge sitnice, dovoljne su kako bismo obradovali supružnika. Ti mali, ali vrijedni postupci, supružniku pružaju osjećaj da nije sam i podsjećaju ga na to koliko je vrijedan za nas.

Bilo da se radi o skupocjenom, jeftinom ili malom ili velikom nebitno, istina je da poklon pravi ugodnu vezu među ljudima. Vjerovatno zbog toga nam pri pomisli da nekoga obradujemo najprije naumpada poklon. Suprotno mišljenju većine, kako bi poklon bio prihvaćen i drag, nije bitna njegova cijena već to da ga poklonimo iznenada. Pokloni za godišnjicu braka ili rođendan, uzimaju se po planu i nakon podsjećanja na telefonskog alarma, pa se često čini da to radimo samo kako bismo ispunili dužnost. Suprotno tome, buket cvijeća koji suprug kupi svojoj supruzi dok se vraća kući i usput ugleda štand sa cvijećem, zbog neposrednost i iskrenosti koju simbolizira, može mnogo više obradovati suprugu.

Mnogi se sustežu od tih sitnih gestova, ponekad i namjerno. Uzrok tome može biti svakodnevni užurbani ritam, određene razmirice ili možda razmišljanje tipa: „Ne trebam ja to učiniti već ona, ja se već dovoljno umaram i trudim za ovaj brak.“ Šta god da je u pitanju, sve to trebamo ostaviti na stranu i nastojati obradovati našeg supruga/suprugu. Takvo postupanje ne samo da će obradovati srce našeg supružnika već će biti i uzrokom postizanja Allahovog, dž.š., zadovoljstva. Poslanik Muhammed, s.a.v.s., je rekao: „Nakon ispunjavanja farzova, Allahu najdraže djelo je kada rob obraduje brata muslimana.“ (Taberani, El-Mu’džemu’l-kebir, 11/59)

Za Akos.ba pripremio Fahrudin Vojić