Koliko je važno čuvati pet dnevnih namaza

Visits: 960 Today: 1

Važnost čuvanja namaza istaknuta je u više kur’anskih sura. Čuvanje namaza, njegovo skrušeno obavljanje i ustrajnost u njegovom praktikovanju imaju iznimno veliki značaj i zaslužuju našu posebnu pažnju.

U arapskom jeziku se za “namaz” koristi termin “salat” i ima dva značenja. U općem smislu dolazi u značenju dove a u fikhskoj terminologoji označava ibadet, savršen po svojoj formi i suštini, sačinjen od određenih radnji srca, jezika i tijela. Tom ibadetu nas je podučio Allahov Poslanik, a.s., a sastoji se od farzova, vadžiba, sunneta, mustehaba i edeba. Zatim postoje namaski mekruhi i radnje koje kvare namaz, Detalje o tome možemo pronaći u ilmihalima.

Figurativno rečeno, vjera je jedna velika sveta građevina čiji je plan i strukturu napravio Uzvišeni Gospodar. Temelji joj se grade šehadetom a stubovi namazom. Jačanje stubova se postiže džematom, a zatim nadograđuju drugi elementi.

Namaz u džematu je stub cijelog islamskog društva. Klanjati namaz u džematu znači držati uspravnim stub vjere. Samostalno klanjanje namaza je priprema za to. Ispravnost i skrušenost u namazu jačaju naš iman i odražavaju se na sva polja našega života, kojem daju savršen tok.

Namazom se čisti čovjekova unutrašnjost i vanjština, jača srce i tijelo. Ako uporedimo stanje čovjeka koji obavlja namaz i onoga koji to ne čini, vidjet ćemo da između njih postoji velika razlika.

“Allah, dž.š., kaže: “Uistinu namaz odvraća od razvrata i svega što je ružno.” (Ankebut, 45)

Osoba koja obavlja namaz ostvaruje mnoge benefite od kojih su: čistoća, srčana snaga, planiranje vremena, uredan socijalni život. To su koristi koje zadobija svako ko imalo vodi računa o namazu i ustrajan je u tome. Duhovne koristi namaza je nemoguće nabrojati. Najmanje od njih su: slamanje oholosti, jačanje pozitivnih osjećaja prema vjernicima, privikavanje nefsa da čini djela radi Allahovog zadovoljstva.

Najveći uticaj namaza na slamanje nefsa (prohtjeva) ima sedžda u namazu i to je ujedno razlog zbog čega se oholi protive sedždi. Namaz slama kibur (oholost) u čovjeku i istovremeno oslobađa i uzdiže njegovu dušu. Zbog toga se kaže da je namaz vjernikov miradž koji ga odvaja od dunjaluka i spaja s Allahom, dž.š.

Za Akos.ba pripremio Fahrudin Vojić, magistar religijske edukacije