Ko voli nek izvoli: Besplatne šljive iz Nijazovog voćnjaka za pekmez i za jelo

Visits: 1310 Today: 2

Dok većina voćara muku brine oko radne snage koja neće da bere šljive za ponuđene dnevnice iz Kamićana dolazi jedna topla ljudska humana priča. Ko želi sebi prekmez praviti ili jesti šljive sam ih sebi može ubrati.

Vlasnik voćnjaka je Nijaz Huremović, koji u Kamičanima na površini od oko sedam dunuma ima više od 15 vrsta voća. Plodovi su ove godine i dobro rodili, a šljive za pekmez dijeli besplatno svima onim koji su voljni da ga pripremaju.

– Šlјivu za pekmez i za jelo dajem narodu besplatno. Svakom po dvije velike kante, one za jupol, jer ja ne živim od toga. To mi je ljubav i hobi. Nešto proizvedem meda od jabuka, nešto napravim soka, a nešto ostavim i za zimnice. Ostatak, pa šteta je da propada, pa zato i poklanjam onim kojim to treba – priča Nijaz.

Voćarstvo je postalo Nijazov hobi još 2005. godine kada se u rodno mjesto vratio iz Holandije. Svako stablo u voćnjaku, kako kaže , ima svoju priču.

– Svako stablo ima svoju priču, gdje sam ga nabavio, gdje sam našao, od koga sam ga dobio.Ove godine, pa sve je rodilo , čak i oskoruša mi je rodila. Drenjaka imam isto, svega ima u izobilju – dodaje Nijaz.

Oko radova u voćnjaku ima i pomoć. Tu je supruka Samka kojoj ništa ne pada teško. Od plodova voća priprema pekmez i ostale proizvode, a najveće zadovolјstvo joj je da sa stabla iz svog voćnjaka ubere domaću voćku, čiji ukus, kako kaže, nema zamjenu.

– Najlјepše je domaće. Ono mi je i najukusnije. Lijepo je gledati kako to raste, sazrijeva, dozrijeva , bereš i jedeš , a najslađe je voće ubrati sa grane i pojesti – kaže Samka, prenosi Kozarski vijesnik.

Porodicu Huremović iz Kamičana možete uvijek posjetiti. Uz dobrodošlicu ćete dobiti i savjet, kako da zasadite voćku i njegujete je. Usput u voćnjaku možete da probate i plodove Nijazovog voća.

mahalla