Kišemo brzinom od 150 km/h! Činjenice o kihanju koje sigurno niste znali

Visits: 560 Today: 2

Kišete li zato što ste prehlađeni, alergični ili ste možda samo pogledali u sunce? Što sve može uzrokovati kihanje? – prenosi webmed.comAko ste do sada bili uvjereni kako pokrivanje nosa i usta prilikom kašljanja i kihanja predstavlja samo dobre manire, znajte kako ste cijelo vrijeme živjeli u zabludi. Naime, ova pohvalna navika predstavlja i važnu mjeru za borbu protiv epidemije zaraznih bolesti jer kihanje organizam rješava bakterija i virusa.

1. Kihanje počinje u živcima, a nervni sistem posjedujemo svi, no kako je složenost njega kod svakog čovjeka drugačija, tako i i signali koji putuju njime idu različitim “kanalima” i od tud različite “vrste” kihanja…2. Kihanje je važna stavka imunološkog sustava, pomaže organizmu da ostane zdrav čisteći nos od bakterija i virusa. Kada se iz nekog razloga pokrene “centar za kihanje” u mozgu, on šalje signale da se usta, oči i grlo moraju stegnuti… Nakon toga, prsni mišići se naglo stežu a opuštaju oni u grlu – tako izgleda kihanje pri kojem zrak, zajedno sa sluzi izlazi iz usta i grla.3. Kihanje se odvija nevjerojatnom brzinom (oko 150 km/H) i iz tijela u zrak izbacuje oko 100 000 bacila.4. Čupanje obrva je okidač za kihanje. Kada pincetom povučete tu jednu malu dlakicu možete iritirati živce na licu i tako, kao rezultat, dobiti kihanje.5. U snu ne kišete. Kada spavate i vaši živci, koji uzrokuju kihanje, također spavaju.

6. Vježbanje može pokrenuti kihanje. Kada smo u “pogonu” tijelo hiperventilira što dovodi do sušenja usne i nosne šupljine. Nos reagira tako da iz njega počne “kapati”, a vi zbog toga kihnete.7. Postavljen je rekord u kihanju: 978 dana kihanja je rekord kojeg je postavila Donna Griffiths iz Engleske, prema informacijama Library of Congress iz SAD.8. Pogledajte u sunce i kihnite! Kako prenosi webmed.com, jako svjetlo na kihanje natjera jednu od tri osobe. Radi se o osjetljivosti na svjetlost, što je u biti nasljedna osobina… Još jedna stvar za koju možete okriviti roditelje.9. Znate li koja životinja najviše kiše? Iguana. Ova životinja kiše češće od svih drugi a to radi kako bi se riješila određene vrste soli iz organizma koja je produkt njihovog probavnog sustava.

akos.ba