Kanadski biznismen spasio 300 sirijskih izbjeglica, pa oduševio javnost

Visits: 454 Today: 2

Kanadski biznismen je potrošio milione američkih dolara kako bi pomogao sirijskim izbjeglicama da izgrade novi život u Kanadi. Jim Estill, direktor kompanije Danby Appliances, odlučio je da dovede u Kanadu 89 porodica sirijskih izbjeglica koje ukupno imaju 300 članova.
“Nisam htio da ostarim i da kažem da se moje vrijeme desila najveća humanitarna kriza i da ja nisam uradio ništa povodom toga”, rekao je on.

Biznismen Estill je potrošio gotovo 1,2 miliona dolara kako bi sponzorirao izbjeglice.

On im nudi posao u svojoj kompaniji, ali i u drugim poduzetničkim projektima.

Nastavnici, ljekari i građevinci volontiraju zajedno sa starijim izbjeglicama koje su došle tokom sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća kako bi pomogli novim izbjeglicama.

“Imam osamsto volontera i svaka porodica koja dođe ima porodicu-mentore koji govore arapski i 4-5 porodica-mentora koji govore engleski, te se pobrinemo da imaju neke bitne stvari za svakodnevni život kao što su račun u banci, mentori se voze autobusima sa njima, kako bi im pokazali kako da se kreću, odvodimo ih na tržnicu i pobrinemo se da imaju člansku kartu za biblioteku, odnosno pobrinemo se da imaju sve što im treba”, pojasnio je Estill.

“Pomažemo im tokom teških vremena i onda oni sami izgrade novi život.”

Saff