Kako tretirati ružne riječi žene prema mužu?

Visits: 565 Today: 1

Pitanje:Selamu alejkum!Molim vas da mi odgovorite na pitanje šta to muž treba da uradi svojoj supruzi da bi mu ona mogla da kaže da je: glup, konj, pas, budala, kreten itd. jer to često čujemo u komšiluku pa ne znam da li jedna muslimanka to može reći svome mužu?

Odgovor:Esselamu alejkum!
Takvo ponašanje supruge prema mužu nije u skladu s islamskim moralom i odnosom supružnika u braku. Da se ta žena, a i njen muž, ponašaju u skladu s islamskom etikom u međuljudskim i međusupružničkim odnosima ne tako postupali. Prema tome, tu je riječ o nedostatku islamskog morala i opće kulture ponašanja. Da taj čovjek poštuje sam sebe i svoj dignitet ne bi dozvolio supruzi da mu se tako obraća i naziva ga pogrdnim imenima, kao i obratno. To je njihov nivo kulture i njihov ambijent življenja i ophođenja koji će teško moći promijeniti. Te promjene nema bez unutrašnje promjene, a i ona ima svoje uzroke, zakonitosti i pravila. I Vi, kao njihove komšije, možete i trebate pozitivnim primjerom i lijepim savjetom djelovati na njih.

Pročitajte još: Kakav je stav o upotrebi riječi “molim te”?

Pitanje:Esselamu alejkum!
Da li je grijeh nekome, čovjeku, osobi, reći “molim vas”, “molim te”, “mogu li vas zamoliti” i sl? Ako jeste, kako se obraćati, jer se samo Allah, dž.š. ,treba moliti?

Odgovor:Esselamu alejkum!
Molba upućena nekoj osobi riječima: molim te, molim vas, da li vas mogu zamioliti i sl. s namjerom da se od te osobe zatraži neka pomoć, djelo i sl. što je u okviru mogućnosti čovjeka, ne znači širk i obožavanje i nije u koliziji s vjerovanjem da se samo od Allaha pomoć traži i samo se na Njega oslanja. Nije ista molba i ista pomoć koja se traži od čovjeka i ona koja se traži od Allaha. To su različite stvari i različiti domeni i načini djelovanja. Ne smeta zamoliti čovjeka da uradi nešto što je u okviru njegove moći. Nije dozvoljeno moliti čovjeka za ono što nije u okviru njegove moći već spada u isključive Božije prerogative i moć.

Na pitanja odgovorio: fetva-i-emin prof dr Enes Ljevaković… rijaset.ba