Kako muškarci gledaju na oskudno odjevenu ženu i ženu sa hidžabom

Visits: 665 Today: 2

Kako muškarci gledaju na oskudno odjevenu ženu i onu sa hidžabom…Izjave muslimanki da se osjećaju zaštićenom dok nose hidžab, sada su i naučno dokazana.Seksualno izazovne žene posmatraju se kao manje vrijedne osobePrema studiji, koji je izvela psiholog Susan Fiske s timom istražitelja s Princeton Univerziteta, kada se muškarčeva mentalizaciona mreža zatvori to znači da on seksualno izazovnu ženu vidi manje vrijednom osobom.U slučaju s oskudno odjevenim ženama, muškarcima se javi želja da gurnu, opipaju, ili zgrabe objekat, sve u prvom licu izrečeno – to su riječi koje su ispitani muškarci povezali sa slikama žena u kupaćim kostimima.Mina Cikara, s Princeton Univerziteta kazala je da muškarci ne gledaju na isti način svoje supruge ili sestre kao što to rade s provokativnim slikama žena. Osim toga, muškarci su slike žena koje su bile u potpunosti obučene, posmatrali kao one koje su dominantnije od njih, a ne kao objekte kojima se može manipulisati.

Više odjeće, više poštovanja

O muslimani, o Allahovi robovi, evo vam poklanjam jednu lijepu dovu, pa molite Allaha njome…Prema Fiskevoj, rezultati studije imaju veoma važne posljedice za žene, naročito na radnim mjestima, budući da posmatranje izazovnih slika žena kod muškarca uzrokuje kako će kasnije posmatrati i ophoditi se prema ženi.Studija o muškoj dominaciji, koju je sproveo profesor na Univerzitetu Lawrence, Peter Glick, također je pokazala da stručne žene koje oblače provokativnu odjeću na svojim radnim mjestima su od strane svojih saradnika okarakterisane kao manje kompetentne i manje inteligentne, naročito ako rade na višim pozicijama nadređenih. Prema diversityjob.com, studija profesora Glicka predlaže da se žene na višim pozicijama i na mjestima nadređenih moraju oblačiti skromnije i konzervativnije kako bi imale poštovanje svojih kolega.

Hidžab – dostojanstvo i povjerenje

Uprkos dokazima koji pokazuju prednosti skromnog i konzervativnog odijevanja, medijisko opisivanje hidžaba često prikazuje muslimanku kao žrtvu ugnjetavanja, umnog kontrolisanja i zlostavljanja.Karen Danielson, međutim, tvrdi da joj nošenje hidžaba daje ujedno i dostojanstvo i povjerenje. Danielson, Amerikanka koja živi u Jordanu, nosi hidžab već više od 20 godina, a počela ga je nositi ubrzo nakon što se vratila islamu 1983. godine.

Hidžab i sigurnost

Potpuno se osjećam sigurnijom dok nosim hidžab i oblačim se, uopćeno, skromno, izjavila je Cari Abudeyeh, druga Amerikanka koja živi u Jordanu i muslimanka je već 12 godina.Osjećam da je to moja zaštita kako muškarci ne bi buljili u mene i pokazivali nepoštovanje prema meni i mojim granicama.Uvijek će biti onih koji žele ili mogu napasti žene bez obzira na njihovo ponašanje ili stil oblačenja, priznaje Mohammed. Ipak, ona vidi muslimanski hidžab kao dodatnu zaštitu u odbijanju mogućih fizičkih pristupa.Jedan od glavnih ciljeva hidžaba jeste zaštita žene od pogleda ljudi slabog morala i od onih koji se žele upuštati u protivpravna svjetovna uživanja, izjavio je šejh Rijad el-Musejmiri, profesor na Univerzitetu El-Imran u Rijadu. Muslimanka se razlikuje od bezbožnih žena, ona zaslužuje poštovanje.Kur’an eksplicititno navodi da je razlog njenog takvog oblačenja da bi bila poštovana. Poruka koju žena daje oblačeći se na ovakav način jeste. ‘Poštuj me zbog onoga što jesam. Ja nisam seksualni objekat’.

Akos