Kako je ljubomorna supruga prisilila muža da se ne ženi nakon njezine smrti

Visits: 1015 Today: 1

Priredio: Abdusamed Nasuf Bušatlić za saff.ba

Pripovijeda se da je jedna žena toliko voljela svoga muža da joj je ljubomora na njega razum pomutila. Muž je u početku prihvatio taj vid osjećanja i opravdavao ih time što su takva ojsećanja posljedica neopisive ljubavi prema njemu. Međutim, stvar je izmakla kontroli i ljubomora je evoluirala do te mjere da on više nije mogao normalno funkcionirati.Njena ljubomora je bila tolika da je čak bila ljubomorna i na džennetske hurije koje je Allah dž.š. obećao vjernicima u Džennetu. Muž je na sve načine pokušavao popraviti stanje i izliječiti bolesnu ljubomore svoje supruge. Pokušao je da djeluje na njenu svijest i da joj objasni da je njena ljubomora postala omča oko njegovog vrata koja ga sve više steže i guši, zatim, da to znači da ona njemu ne vjeruje, te da će takvo ponašanje neminovno utjecati na njihov bračni život, ali sve je bilo uzalud.Na kraju je pokušao da se prilagodi i da razumije svoju suprugu. Tražio joj je razna opravdanja, između ostaloga, i u tome što je bila nerotkinja i što se, zbog bezgranične ljubavi prema mužu, bojala da se ne oženi na nju ili da je čak ne razvede.

Prolazile su godine i onda je došao trenutak kada je njegova supruga morala napustiti ovaj svijet i rastaviti se od svog voljenog muža. Bila je svjesna tog trenutka, pa je, na smrtnoj postelji, upitala muža: ”Hoćeš li se ženiti poslije moje smrti?” Muž je odgovorio: ”Nikada te nisam slagao, pa neću ni sada. Živio sam sa tobom čistim i čestitim životom i bili smo jedno drugom istinski zaštitnici i prijatelji. Međutim, ja sam odlučio da se oženim nakon tvoje smrti.” To je njegovoj ženi teže palo nego sama smrt, pa je tražila od njega da izvrši i ispoštuje jednu njezinu oporuku. Naime, tražila je od njega da se ne ženi dok se zemlja na njezinom mezaru potpuno ne osuši.Muž u prvi mah nije shvatio značenje tih riječi i mislio je da to znači da ne treba žuriti sa ženidbom odmah nakon njene smrti.I njemu je također teško pao rastanak sa voljenom ženom, pa je s vremena na vrijeme odlazio da posjeti njezin mezar, ali kad god bi došao, zemlja na mezaru bila je vlažna. Čudio se tome i sjetio se oporuke koju mu je ostavila supruga, pa je, jer je obećao da će je ispoštovati, odgađao svoju ženidbu.

Nakon izvjesnog vremena ponovo je odlučio da posjeti suprugin mezar, međutim kada je došao na mezarje imao je šta i vidjeti. Vidio je brata svoje supruge kako poliva zemlju na njezinom mezaru i oko njega. Čudeći se njegovom postupku, upitao je: ”Zašto to radiš?” On je odgovorio: ”Sestra mi je naredila da svaki dan dolazim na njezin mezar i da ga polivam vodom.” Tek tada je shvatio da je njegova supruga napravila plan kako bi prisilila muža da se ne ženi drugom nakon njene smrti.