Kako da vam dove ne postanu samo navika

Visits: 318 Today: 2

Ako čitate ovaj članak, može biti da imate mnogo toga za što želite zamoliti Allaha i mnogo toga za što Ga već molite. Ali negdje usput, vaše dove su za vas postale monotona rutina, piše portal iiph.com.Generalno, prvih nekoliko puta kada zamolimo Allaha za nešto, ostavimo svoje srce i dušu u toj dovi – možda čak i suze. Ali kada taj trenutak ispunjen željom i strašću prođe, naša dova ispunjena strašću i željom također postane blijeda. Možda u potpunosti ne prestanemo sa našim dovama; ali to radimo zato što smo jednostavno navikli.
Imajući u vidu da su najmoćnije dove one koje su izgovorene sa iskrenošću, kako možemo vratiti tu strast i želju koja nam je potrebna? Kako da održimo naše dove u životu?Evo pet načina sa kojima možete „oživiti“ svoje dove:

1. Upotrijebite vaše pamćenje

Podsjetite se na onaj prvi put kada ste Allahu uputili dovu za nešto – želju koju ste imali dok ste se molili Allahu i razlog te želje.
Ako ste molili Allaha da se lakše budite na sabah, zapitajte se što vas je potaklo da počnete to tražiti? Da li je to hadis koji ste pročitali, govor koji ste čuli, ili čak nečija tuđa dova koja vas je inspirisala da i vi počnete?

2. Izmjeni svoju formulaciju riječi

Riječi imaju moć. Možda način na koji moliš nije dovoljno snažan, te promjena riječi može pomoći. Dakle, umjesto da mlitavo pitate, “O Allahu, podari mi djecu”, pitajte sa dodatnim podsticajem za sebe, na primjer: “Gospodaru moj, blagoslovi me sa djecom koja će biti zjenice mojih očiju.”
Dove ne moraju biti duge. Bitno je da osigurate da u njima pronađete onu žar koja će vas pokretati!

3. Tražite ono najbolje

Svi mi želimo samo najbolje za sebe; niko ne voli da se zadovolji prosječnim. Ako tražimo najbolje za sebe – bilo za naše domove, naš posao, ili nešto treće – to će sigurno izazvati snažnu želju prilikom našeg obraćanja Allahu.
Evo još jedne sjajne vijesti – traženje onog najboljeg je zapravo dio Sunneta!
Zbog toga ne morate osjećati stidi kada tražite samo ono najbolje – i ništa manje od toga.
Na kraju krajeva: Tražite ono najbolje, jer to tražite od Onoga koji vam jedini to može dati!

4. Tražite i za dunjaluk (ovaj svijet) i za Ahiret (sljedeći svijet)

Drugi dio Sunneta koji nas gura da tražimo najbolje jeste spajanje naših dova tako da budu orijentisane na dobro i na ovom i na sljedećem svijetu.Onaj koji traži za dunjaluk, dok zanemaruje ahiret je lud, a onaj koji traži za ahiret dok zanemaruje dunjaluk je neznalica. Pametna osoba bi trebala da lijepo kombinira oba svijeta u svojim dovama.
5. Stalno tražite

Konačno, stalno tražite od Allaha.Konstantnost nije jednaka monotoniji – pod uvjetom da bude u pratnji iskrenosti. Često tražena dova koja je i iskrena je Allahu među najomiljenijim dovama.

Za Akos.ba preveo: Jasmin Mujakić