KAD ME JE MUŽ PREVARIO, HTJELA SAM DA UMREM, A ONDA MI JE MAMA DALA NAJBOLJI SAVJET NA SVIJETU!

Visits: 782 Today: 4

KAD ME JE MUŽ PREVARIO, HTJELA SAM DA UMREM, A ONDA MI JE MAMA DALA NAJBOLJI SAVJET NA SVIJETU!

Nekad je najbolji savet onaj koji to i nije, već nešto što će nas navesti na razmišljanje i pomoći da pronađemo mir u sebi. Upravo o tome se radi u priči o ključaloj vodi…

Jedna mlada žena je doživjela veliko razočaranje nakon što je saznala da ju je muž prevario.

Očajna, posjetila je svoju majku kojoj je otvorila dušu i sve joj ispričala. Nije znala da li da spašava brak ili je bolje da od svega odustane i da se razvede, a ona joj je, umjesto odgovora, dala najbolji savjet ikada u priči koju prenosi “Open Mind”…

“Nakon što sam je sve do detalja ispričala, majka me je odvela u kuhinju. Napunila je 3 posude vodom i svaku stavila na ringlu da prokuhaju. Potom je u prvu posudu stavila šargarepe, u drugu jaja, a u treću zrna kafe. Bez riječi ih je ostavila da se kuhaju, te ih nakon 15-ak minuta ugasila.

“Izvadila je šargarepe i stavila ih tanjir, jaja u malu činiju, a kafu sipala u šoljicu. Pitala je “reci mi šta vidiš?”. Šargarepu, jaja i kafu, odgovorila sam. Primakla mi je posuđe i rekla da opipam šargarepe. Učinila sam to i primjetila da su mekane. Zatim je tražila da razbijem jaje. Kada sam očistila ljusku, posmatrala sam to tvrdo kuhano jaje.”

“Na kraju mi je rekla da otpijem gutljaj kafe. Učinila sam to i osmijehnula sam se kada sam osjetila njen bogat miris i ukus. Napokon sam je pitala – šta ovo sve znači?”

Baka joj je rekla kako su sve te tri namirnice bile suočene sa istom nedaćom – ključalom vodom. Svaka je reagovala drugačije. Šargarepa je ušla kao snažna, jaka i nepopustljiva. Ipak, kipuća voda načinila ju je mekanom i slabom. Jaje je bilo krhko, a njegova tanka ljuska zaštitila je tečnu unutrašnjost koja se stvrdnula pri kuhanju. Zrna kafe su od ključale vode napravila ukusan napitak.

“A šta si ti?” pitala je. “Kad nevolja zakuca na tvoja vrata, kako reaguješ? Jesi li šargarepa, jaje ili kafa”?

“Razmislila sam o tome. Jesam li šargarepa, koja djeluje snažno ali s prvim naznakama nedaće postajem slaba? Jesam li jaje koje je krhke duše, ali u teškim situacijama očvrsnem i skrivam u sebi skamenjeno srce? Ili sam zrno kafe koje može da promijeni tu istu vodu koja mu donosi bol? Sviđalo mi se to što, ako sam kafa, onda to znači da u situaciji koja pođe po zlu postajem bolja i mijenjam sve oko sebe.”

“Život je prepun radosti, ali i nedaća. Razmisli kako se suočavaš sa njima. Želim ti da imaš dovoljno iskustva koje će te učiniti mekom i slatkom poput šargarepe, dovoljno iskustva koja će te naučiti kako da očvrsneš i dovoljno iskustva na koja ćeš sama uticati kako bi stekla nadu”.

Majka joj je još i objasnila da najsretniji ljudi nisu nužno oni koji imaju najbolje od svega već oni koji umiju da naprave najbolje od onoga što im se nađe na putu.

“Najbolja budućnost se uvijek zasniva na zaboravljenoj prošlosti, a u životu ne možeš da kreneš naprijed ako ne “pustiš niz vodu” svoje stare neuspjehe i rane na srcu”.

“Na kraju mi je samo rekla da živim svoj život tako da nakon svega mogu da se osmijehnem i nastavim dalje, želeći da sama donesem svoje zaključke i pustim iz života ono što mi uzrokuje bol.”

Haber.ba

Budi prvi i podijeli ovo sa prijateljima!

Pročitajte još: Muževa prevara

Pitanje

SELLAM ALLEJKUM!

ZIVIM U AMERICI (SAD) I IMALA BIH JEDNO PITANJE ZA VAS, KOJE JE VEZANO ZA MOG MUZA I MENE. OVAKO DA LI JE MOJ MUZ GRIJESAN AKO ME JE PREVARIO, A PREVARA JE IZGLEDALA OVAKO SRECUCI SE SA SVOJOM BIVSOM DJEVOJKOM, ODNOSNO LJUBAVNICOM, SASTAJUCI SE SA NJOM PUTEM TELEFONA, A DA JA NE ZNAJUCI NISTA O TOME, DA BI POSLIJE OTISAO U BOSNU I NARAVNO BIO SA NJOM.

ON KAZE DA JE SAMO KAFU POPIO. DA LI JE ON GRIJESAN STO JE TO SVE RADIO IZ MOJIH LEDZA A ZNAJUCI DA GA JA VOLIM I POSTUJEM ON KAZE DA TO NIJE NISTA I DA JE ON MUSKARAC A JA ZENA I DA MOZE RADITI STA HOCE?

Odgovor:

We alejkumusSelam,

Ovakav stav i ponasanje nisu primjerni za jednog muslimana, a pogotovo ako se insan deklarise kao mu’min, jer biti mumin znaci iskreno Allaha obozavat i sprovodit u djelo ono sto se nauci od znanja islamskoga, dok musliman moze to isto cinit ali u vecini slucajeva takve osobe samo nose muslimansko ime i slijede obicaj i tradiciju namjesto propisanih ibadeta.

Ukoliko tvoj ili bilo ciji suprug ima mogucnosti i ne boji se za sebe da nece bit nepravedan onda ima mogucnost da ozeni do cetiri zene. To je bolje nego da odsustvuje od kuce ili laze prvoj zeni a u osnovi sastaje se s nekom na terenu. Najbolje je da sjednete zajedno i da popricate na tu temu, sta su uzroci takvog njegovog ponasanja glede tebe i da to sebi definisete kako bi u blagostanju mogli da organizujete porodicu i nastavite suzivot. A Allah najbolje zna!

Na pitanje odgovorio prof. Jasmin Djanan!

n-um