Jeste li znali da Vam se ovo djelo ubraja u sadaku? Možda će Vam sevapi od njega pristizati u kaburu

Visits: 2504 Today: 2

Jeste li znali da Vam se ovo djelo ubraja u sadaku? Možda će Vam sevapi od njega pristizati u kaburu
Prenosi Enes ibn Malik, radijallahu anhu, da je Poslanik, sallahu alejhi ve sellem, rekao: “Koji god musliman zasadi sadnicu ili posije sjeme pa se hrani od njih ptica, čovjek ili hajvan, ubraja mu se u sadaku.”Buharija (2/817)

Hadis upućuje na vrijednost sađenja i sijanja i podstiče na kultiviranje zemljišta. A može poslužiti kao dokaz preporučljivosti uzimanja zemljišta i rada na njemu zbog opće koristi za muslimane i sevapa od toga. Došlo je u predaji kod Muslima: “إلا اكن Ȅ صدقةإىل يوم القيامة” “…ubraja mu se u sadaku do Sudnjeg dana”, što znači da nagrada tog djela traje dokle god se jedu plodovi te sadnice ili sjemena, pa makar umro onaj koji je posadio ili posijao, ili je zemljište prešlo u vlasništvo nekog drugog.

Izvor:islam-live

Budi prvi i podijeli ovo sa prijateljima!

Pročitajte još: Očev savjet sinu pred ženidbu
Priredio: Abdusamed Nasuf Bušatlić

Jedan brižni otac želio je posavjetovati svoga sina na dan njegove svadbe, pa mu je rekao: ”Hvala Allahu što me je poživio da dočekam dan tvoga vjenčanja, dan u kojem ćeš upotpuniti svoju muškost i sačuvati polovicu vjere. Sine, ti danas napuštaš svijet u kojem si do sada živio poput ptice koja slobodno leti nebeskim prostranstvima bez ikakvih ograničenja, pa onda sleti na obalu mora bez ikakve brige i odgovornosti, i zakoračuješ u novi svijet u kojem te čekaju mnoge obaveze i odgovornost.Sine, znaj da je svaki otac najsretniji onda kada vidi svoga sina kako je postao odrastao i zreo čovjek, kako ulazi u novi svijet i novi život u kojem ima mnogo dobra i ljepote ukoliko iz njegovih dubina budeš znao iskopati i izvući tu ljepotu, ali ima i mnogo neizvjesnosti i iskušenja koja ti mogu zagorčati život i učiniti te nesretnim.Stoga, budi oprezan pri odabiru pa ćeš napredovati, i trudi se da lijepo postupaš sa svojom suprugom. Čuvaj se nepovjerenja i lošeg mišljenja o svojoj ženi, jer je to za nju gore od smrti.Sine, znaj da nećeš ostvariti sreću u svojoj kući i svome braku, osim sa deset svojstava koja ćeš darovati svojoj ženi.Što se tiče prva dva svojstva, ona se odnose na sljedeće: Žene vole dražesne i neusiljene muškarce i vole da im se iskazuje ljubav, stoga nemoj škrtariti u tome prema svojoj ženi. Jer, ako budeš škrt u spomenutim osobinama, napravit ćeš pregradu između sebe i svoje žene i time ćeš pokazati nedostatak ljubavi.

Treće: Žene mrze grubog i strogog čovjeka, a vole blagost, pa daj svakoj osobini njezino mjesto, jer će to povećati ljubav i smiraj među vama.

Četvrto: Žene kod muškaraca vole isto ono što muškarci vole kod žena: lijep govor, lijep izgled, čistu odjeću i lijep miris, pa joj to priušti.

Peto: Kuća je ženino kraljevstvo, u njoj se ona osjeća kao kraljica na prijestolju. Stoga, nipošto ne ruši kraljevstvo u kojem ona živi i nikada ne pokušavaj da je svrgneš sa njezinog prijestolja, jer za kraljicu nema većeg neprijatelja od onoga ko pokuša da je svrgne i udalji sa njezinog prijestolja.

Šesto: Žena voli da te ima, a da ne izgubi ni svoju porodicu, pa nemoj sebe stavljati na isti tas sa njezinom porodicom, u smislu ili ti ili njezina porodica. Jer, čak ako ona i bude morala dati prednost tebi nad svojom porodicom, ona će ostati u tuzi i sjeti koja će se negativno odražavati na vaš svakodnevni život.

Sedmo: Žena je stvorena od krivog rebra i to je tajna njezine ljepote i tajna njezine privlačnosti, jer ljepota i pravilnost luka je u njegovoj iskrivljenosti. Stoga, ako ona napravi grešku, nemoj je brzo i grubo pokušavati ispraviti, jer bi je mogao slomiti, a lomljenje u toj situaciji znači razvod braka i urušavanje porodice. Ali, nemoj je ni ostavljati ako pogriješi, pa da se poveća njezina iskrivljenost, nego uvijek budi uz nju, budi joj istinska podrška i pomozi joj da prevlada svoje slabosti.

Osmo: Ženama je svojstveno poricanje i zaboravljanje muževog dobročinstva i kada bi joj cijeli život činio dobro, a zatim joj samo jedanput nažao učinio, ona bi rekla: ”Nikada od tebe nisam nikakvo dobro doživjela.” Stoga, nemoj da te ova njena osobina navede da je zamrziš i odbaciš, jer ako mrziš ovu njenu osobinu, sa nekim drugim osobinama ćeš sigurno biti zadovoljan.

Deveto: Žena prolazi kroz stanja fizičke slabosti i emocionalnog umora, tako da je Allah, dž.š., oslobodio ženu nekih obaveza i farzova u takvim situacijama. Žena je, naprimjer, oslobođena klanjanja namaza i ramazanskog posta u toku mjesečnice i postporođajnog ciklusa, kako bi se obnovilo njezino zdravlje i popravilo raspoloženje, pa budi prema njoj istinski dobročinitelj u tim slučajevima i olakšaj svoje zahtjeve prema njoj, kao što joj je Allah, dž.š., olakšao ibadet i Svoje naredbe u spomenutim stanjima.

Deseto: Znaj da je žena zarobljenik u tvojoj kući, zato budi samilostan prema njoj i prelazi preko određenih njezinih pogrešaka, pa će ti ona biti najveća dunjalučka blagodat i najbolji životni saputnik i prijatelj.

Izvor: saff