Jedemo li kosti? Evo šta se sve stavlja u pileće salame!

Visits: 1770 Today: 2

Jedemo li kosti? Evo šta se sve stavlja u pileće salame!

U mašinski separisanom mesu (MSM) nalaze se i drugi dijelovi životinja kao što su kosti, tetive i slično. Kada stojimo ispred vitrine sa suhomesnatim proizvodima, obično mislimo da su pileći bar malo zdraviji od goveđih ili nekih drugih proizvoda.. Ipak, kada se malo bolje pogleda deklaracija, nailazimo na podatke koji baš i ne idu u prilog tom stanovištu, a to se prije svega odnosi na stavku “mašinski separisano (otkoštano) meso”.

Šta to u stvari znači? Prema slovu propisa, MSM je proizvod dobijen odvajanjem mesa sa kostiju na kojima je to meso ostalo poslije otkoštavanja trupa, ili sa trupa živine, upotrebom mehaničkih sredstava, što ima za posljedicu gubitak ili modifikaciju strukture mišićnih vlakana. O mašinski separisanom mesu posljednjih godina vode se ozbiljne stručne rasprave i to u dva pravca: prvi je mikrobiološka ispravnost MSM, a drugi mogućnost da se u MSM nalaze i drugi dijelovi životinja kao što su kosti, tetive i slično, a sve to na kraju završi u našem organizmu.

O MSM je za Zaštitnik potrošača Srbije govorio dr Miroslav Stojšić, bivši načelnik Republičke veterinarske inspekcije, jedan od najvećih protivnika da se MSM koristi za ljudsku ishranu, piše “The Bosnia Times”.

– MSM sadrži velike količine mljevenih kostiju, prepunih teških metala, antibiotika, hormona… Kod pilića su kosti tanke, krte, drobljive, pa je od njih teško precizno odvojiti meso i onda se sve drobi, melje sa kostima, propušta kroz sita. Problem je što se štetne supstance, teški metali, antibiotici, hormoni, najviše zadržavaju upravo u kostima – upozorio je Stojšić.

Ipak, u posljednje vrijeme živinski suhomesnati proizvodi sve su popularniji zbog velike količine proteina i malog postotka masti (do 50 odsto manje nego isti tip proizvoda od goveđeg mesa).

Generalno, mesne prerađevine mogu biti tzv. mokre ili suhe. Mokre se odnose na meso koje se natopi, ili mu se ubrizgavaju so i slana voda. Većina kobasica i salama prerađena je mokrim postupkom. Suhi postupak se sprovodi usoljavanjem i dodavanjem začina, pečenjem, ili sušenjem na vazduhu u dužem periodu. S

Budi prvi i podijeli ovo sa prijateljima!

svjetlo-dunjaluka