Je li tačno to da žena nakon poroda bude potpuno očišćena od grijeha?

Visits: 3064 Today: 2

PITANJE: Esselamu alejkum, poštovani brate. Je li tačno to da žena nakon poroda bude potpuno očišćena od grijeha. Čula sam to na nekom predavavanju danas. Predavač nije iznio dokaz za to. Allah vam dao svako dobro. ODGOVOR: Alejkumusselam ve rahmetullahi ve berekatuhu. Hvala Allahu i neka je salavat i selam na posljednjeg vjerovjesnika, a zatim:Ne postoji šerijatski tekst iz Kur’ana ili vjerodostojnog sunneta koji potvrđuje da žena (zbog poroda) nakon poroda biva očišćena od svih grijeha. Nije mi poznato da je to neko od uleme rekao. O vjeri ne treba pričati bez znanja.Potvrđeno je u vjerodostojnim hadisima da mu’mina ne zadesi nikakav bol a da mu se time ne brišu grijesi, ali to ne može biti argument da se ženi zbog porođajnih bolova brišu baš svi grijesi. Za tako nešto mora postojati poseban šerijatski tekst koji to potvrđuje kao što imamo hadis u kome je došlo da se sa primljenim hadždžom osoba vraća kući čista od grijeha. Ve billahi tevfik. Zijad Ljakić… svjetlo-dunjaluka

Za oženjene i udate: Kako se vi odnosite prema muževim/ženinim roditeljima? Nemojte biti kao osoba iz ove priče, pa dam se to vrati…On je rekao svojoj ženi: “Nedostaju mi moji roditelji, moja braća i njihova djeca, nisam ih dugo vidio, pozvat ću ih sutra na ručak kod nas”.Žena je bezvoljno rekla: “Inšallah!”.
Sljedećeg jutra suprug je otišao na posao i došao je kući nešto ranije nego inače i rekao je svojoj ženi: “Moji roditelji će doći za sat vremena, gdje je hrana?” Ona je odgovorila: “Ne, nisam ništa spremila, zato što su to tvoji roditelji, nisu stranci i mogu jesti ono što već ima kod kuće”. Čovjek je na to rekao: “Allah ti oprostio, zašto nisi jučer rekla da nećeš ništa spremati, a za sat vremena će biti tu”. Žena reče: “Nazovi ih, izvini se i reci im da ne dolaze… To nisu stranci (gosti), već tvoji roditelji”.Suprug je izašao iz kuće, tužan i zamišljen. Nakon kratkog vremena oglasilo se zvono na ulazna vrata kuće i žena otvori pa se iznenadi kad ugleda svoje roditelje, svoju braću i njihovu djecu. Otac je upita: “Gdje ti je muž?” Ona je odgovorila: “On je maloprije izašao”. Njezin otac je bio iritiran: “Ali tvoj muž je nas jučer pozvao na ručak, a sad nije tu.” Žena se uznervozila, nazvala ga i pitala ga ljutito: “Zašto mi nisi rekao da si moje roditelje pozvao na ručak?” On je odgovorio smirenim tonom: “Moji roditelji su tvoji roditelji, a tvoji roditelji su moji roditelji, za mene nema razlike između njih…”Žena ga je prekinula uzrujano: “Molim te svrati u neki luksuzniji restoran i donesi im najbolju hranu, jer kod kuće nema ništa što bih im mogla ponuditi.” Suprug je odgovorio opušteno: “Ja sam sad veoma daleko od kuće, to su tvoji roditelji a ne “stranci”, možeš im ponuditi ono što si mislila mojim roditeljima dati za ručak.”

Preveo: Admir Ćomić muslimanka.org