Izjava žene koja je šokirala javnost: ‘Ljubi mu noge, čak i kad te tuče’

Visits: 415 Today: 3

Piše: Golnaz Esfandiari

“Čak i kada je tvoj suprug ovisnik o drogama, čak i ako te tuče, samo uradi ovo i vidjet ćeš čudo u svom životu.”

“Ovo” nije referenca za bračno savjetovalište. Ili za pomoć porodice ili religije. Nije čak ni referenca za molitvu.

Umjesto toga, ova “stručnjakinja” je na iranskoj državnoj televiziji preporučila da žene treba da masiraju stopala svojih muževa, čak i kada se suočavaju sa zlostavljanjem u porodici.

Izjava je dovela do rijetkog izvinjenja zvaničnih emitera.

“Recimo petkom popodne, kada se tvoj suprug odmara na kauču, stavi kantu ispod njegovih stopala”, istakla je žena, savjetujući žensko gledateljstvo da kažu svojim muževima kako žele da prikažu svoju ljubav.

“Polako mu izmasiraj noge, onda mu osuši stopala, i onda: poljubi mu stopala”, istakla je, dodavši da ova njena metoda oslobađa stresa i sprečava moždani i srčani udar.

Tretman ove vrste – posebno kada se uključi ružina vodica, morska sol ili mlijeko – će držati muževe “napunjene” mjesec dana, izjavila je ona.

Emisija je emitovana na kanalu koji kontroliše država u centralnoj provinciji Yazad, jugoistočno od glavnog grada.

Emisiju su podijelili brojni Iranci, kao i drugi koji razumiju perzijski, a većina ih je ismijavala savjete na društvenim mrežama.

“Kadrovske feministkinje: ‘Ako vaš čovjek želi biti pun energije tokom cijelog mjeseca, pratite savjete stručnjaka,’ ” podijelio je na Twitteru zajedno sa insertom iz emisije iranski disidentski novinar Isa Saharkhiz koji je proveo neko vrijeme u zatvoru zbog kriticizma iranskih institucija.

“Stručnjaci državne televizije pozivaju žene da masiraju i ljube stopala svojih muževa.”

U izjavi koju su citirali u poluzvaničnoj ISNA novinskoj agenciji, zvaničnici u Yazdu su priznali pritužbe zbog “fragmentiranih komentara” “stručnjaka” i obećali “planiranje i veću pažnju pri isporuci sadržaja”.

“[Komentari] bračnog savjetnika su bili toliko loši da se državna televizija ispričala. Bolan problem je ovakav način razmišljanja u dvadeset i prvom stoljeću… Strašno”, podijelila je na Twitteru uz hashtag #yazd, Negin Lajevardi.

Državna televizija se, u tradicionalno dominirajućoj zemlji, redovno nalazi pod teškim kritikama Iranaca i političara zbog onoga što vide kao dosadno programiranje, pristrano izvještavanje i poštovanje prema stajalištima tvrdokornih frakcija iranskih institucija.

Takve kritike ponovno su se pojavile tokom nedavnih antivladinih demonstracija koje su potresle zemlju i rezultirale smrću desetina ljudi i hiljadama uhapšenih.

www.slobodnaevropa.org/