Iza svake sretne i uspješne žene stoji… Pročitajte

Visits: 673 Today: 4

Piše: dr. Ratib el-Nabulsi
Preveo: Abdusamed Nasuf Bušatlić za saff.ba

Ne postoji muškobanjasta žena, osim uz muža ženskonju.
Ne postoji pristrasna i tvrdoglava supruga, osim uz nerazumnog (nefleksibilnog) muža.
Ne postoji zapostavljena supruga, osim uz muža kojem nedostaje emocija.
Ne postoji neposlušna supruga, osim uz muža koji želi da dominira i gospodari njome.
I kada se muž vrati svojoj muškosti, supruga će se vratiti svojoj ženstvenosti.
Kada muž postane razuman i razborit, nestaje pristrasnosti i tvrdoglavosti kod supruge.
Kada muž istinski voli, žena biva ispunjena nježnošću i dobrotom.
Kada muž traži svoje pravo sa blagošću, supruga će mu udovoljiti makar i ne imala potrebu za tim.
Možda će me mnogi okriviti za licemjerno ponašanje, ugađanje ženi i bezuslovno stajanje na njenu stranu. A ja zapravo ovdje govorim o suštini prednosti muškaraca nad ženama, koja je spomenuta u Kur’anu.
”Muškarci vode brigu o ženama zato što je Allah dao prednost jednima nad drugima i zato što oni troše imetke svoje.” (En-Nisa’, 34.)
A to znači: budi dobar prema supruzi, budi istinski dobročinitelj, ona će ti biti supruga kakvu želiš.
Žena (ar. el-mer’etu) nazvana je tako, jer je poput ogledala (ogledalo se na arapskom kaže: el-mir’atu). I kada je srce muža ispunjeno ljubavlju, ona se u potpunosti reflektira i prenosi i na srce supruge.
Kod nas se često koristi stara izreka: ”Traži pravu ženu”, a ispravnije je kazati: ”Traži pravog muškarca”, jer iza svake sretne i uspješne žene stoji muškarac u pravom i punom značenju te riječi.

Pročitajte još: Meša Selimović – citati o ljubavi (netsvet.com)

Oduvijek je bilo da ljubav ne zna dubine svoje dok ne dođe čas rastanka…Hodaćemo bez razloga, radovaćemo se, bez razloga, smijaćemo se, bez razloga, s jednim jedinim razlogom, što smo živi i što se volimo. A kud ćes veći razlog…Ljubav je valjda jedina stvar na svijetu koju ne treba objašnjavati ni tražiti joj razlog…Odlučio sam se za ljubav. Manje je istinito i manje vjerovatno, ali je plemenitije. I ljepše. Tako sve ima više smisla. I smrt. I život…Hiljadu nečijih srećnih časaka biće kao ovaj, ali ovaj nikada više. Hiljadu tuđih ljubavi biće kao ova, ali ova nikad više…Da nisam upoznao tebe, bio bih ljut na život, pa ne bih imao ništa, kao ni sada, ali ne bih znao šta je sreća. Zbog tebe se ne osećam poražen, niti mislim na osvetu. Mislim samo na tebe. Nikada te više neću ostaviti samu, sve što se desi, desiće nam se zajedno.