Istinita priča: Htjela je da se uda samo za hafiza Kur’ana!

Visits: 343 Today: 2

Dr. Šefik Kurdić je studentima ispričao istinitu zgodu jedne djevojke iz Bosne koja je htjela da se uda isključivo za hafiza Kur’ana.Za vjenčani dar (mehr) je tražila samo hifz cijelog Kur’ana, ništa manje od toga, i taj kriterij je postavila svom odabraniku.Mladić je bio jako zainteresovan za djevojku, pa je odlučio: “Ja ću biti taj koji će je oženiti! Mogu ja to, naučit ću cijeli Kur’an, a onda će ona biti moja supruga!”Dodaje dr. Kurdić na kraju priče, uz smiješak:“Eno tog mladića, do dana današnjeg hifza!”, tj. nikad je oženio nije. 🙂Šta se desilo s tom djevojkom i da li se udala za hafiza, profesor nam nije otkrio.

Poruka:Prilikom sklapanja braka, treba ima visoke kriterije, ali i procijeniti dobro vlastite mogućnosti da se ne nađeš u neobranom grožđu.Takođe, priča nam govori o važnosti iskrenosti prema Allahu, dž.š., i da On ne daje bereket u nečemu ako se time ne planira Njegovo zadovoljstvo. Posebno se to odnosi na učenje Kur’ana i brak kao djela s kojima je Milostivi posebno zadovoljan.

Za Akos.ba piše: Nedim Botić

Pročitajte još: „Kad narastem, želim da budem hafiz Kur’ana“

Nedavno me na Baščaršiji zaustavila jedna starija žena koja je za ruku vodila malog dječaka.Reče mi: “Ovo je moj unuk Ahmed, i on voli Kur’an.”Dječak mi pruži ruku i kaza: “Ja se zovem Ahmed i kad narastem bit ću hafiz. Idem sad na čas engleskog, a volio bih ići klanjati podne, ali ne mogu zato.”Kad upitate drugu djecu šta će biti kada porastu, čut ćete odgovore poput: “Bit ću inžinjer, policajac, astronaut…”Međutim, Ahmedova želja je da bude hafiz Kur’ana. Mašallah, kako lijepa ambicija i blago se njegovim roditeljima i nani koji su ga ovako lijepo odgojili. Allah mu dao svako dobro i povećao mu ljubav prema Kur’anu.Ovo je prilika da posavjetujemo i druge porodice, roditelje i odgajatelje djece da uložimo zajednički napore da odgojimo još djece poput Ahmeda, djece koja imaju želju da uče Kur’an i ako Bog da postanu hafizi i hafize Kur’ana.

Nemojmo se zavaravati da nije problem ukoliko naše dijete ne podučimo ljepotama islama na ispravan način. Sve počinje od svijesti. Svijesti da taj mali dječak ili djevojčica predstavljaju islamski ummet sutrašnjice; doći će dan kada će oni biti nečiji očevi i mame. Ako oni sami nisu odgojeni, kako da odgajaju druge? Stoga je greška u odgoju samo jednog djeteta gubitak čitavog jednog pokoljenja. Ima li većeg gubitka od ovoga?Ako žele da njihova djeca postanu hafizi Kur’ana, roditelji moraju zajednički, kao tim, živjeti islam, uživati u islamu, oplemeniti svoj svijet islamom. Svakodnevno se moraju podsjećati da su njihova djeca poklon od Milostivog i da je odgoj njihovog mališana ustvari kamen temeljac budućnosti ummeta.Potrebno je razviti naviku svakodnevnog zajedničkog učenja Kur’ana, iščitavanja islamske literature, slušanja Kur’ana i predavanja, i sl. jer islamski dom mora biti oaza džennetska na dunjaluku. Ovo su praktični koraci i ambijent koji pomaže i stimuliše djecu da uče Kur’an napamet. Molim Allaha, dž.š., da nas pomogne na tom putu. Amin.

Piše: Nedim Botić za: Akos.ba