Ispovijest slavnog sportiste: Ganjao sam žene, pio alkohol i trošio novac, a onda sam upoznao Allaha

Visits: 3651 Today: 2

– U današnjem društvu nije tajna da su brojni muslimani prisiljeni da se gotovo srame što su muslimani. Ja sam ponosan što sam musliman. Jedan sam od najpoznatijih muslimana na Novom Zelandu

Novozelandski ragbijaš Sonny Bill Williams (37) uspješan je sportaš koji iza sebe ima zanimljivu životnu priču. Williams je 2009. godine prešao na islam dok je u Francuskoj igro za Toulon. Do tada je živio dosta raskalašeno, no vjera mu je promijenila život.

– Gledajte, ganjao sam žene, pio alkohol, trošio novac i mislio da sam nešto što nisam. Živio sam takav život i što mi je to donijelo? Samo prazninu u srcu – rekao je Williams za BBC i dodao:
– Trebalo mi je par godina, ali sam pronašao Allaha, pronašao sam islam što mi je pomoglo da pretvorim život u nešto pozitivno.

Ovaj je ragbijaš odrastao je kao kršćanin. Presudni trenutak u njegovom prelazu na islam bio je trenutak kada je vidio jednu tunisku obitelj koja je imala petero djece i živjela u jednosobnom stanu na jugu Francuske. Bio je fasciniran njihovom jednostavnošću i skromnošću.

– Odrastao sam kao kršćanin, ali da budem iskren uvijek sam se osjećao malo nelagodno. Ne zbog poruke nego zbog okruženja – rekao je jednom.

Williams je obavio hadž i posjetio Meku te svetište Ćabu.

– Nakon što podignem ruke molim Allaha da me vodi, da mi da snage da postanem bolja osoba. Nekad se molim glavom dolje jer znam da su u toj pozi bili Isus, Mojsije i Muhamed.
Kaže da je preko društvenih medija u kontaktu s Franckom Riberyjem, dugogodišnjim igračem Bayerna koji je danas u Fiorentini. I Francuz je musliman.

– U današnjem društvu nije tajna da su brojni muslimani prisiljeni da se gotovo srame što su muslimani. Ja sam ponosan što sam musliman. Jedan sam od najpoznatijih muslimana na Novom Zelandu, igram za svoju državu i znam što su moje dužnosti

prenosi vecernji.ba