ISPOVIJEST SALIHA PAŠALIĆA, SREBRENIČANINA KOJEM JE UKRADEN IDENTITET: TRAŽENO MI JE DA PRIKUPIM 300 KOPIJA LIČNIH KARATA

Visits: 181 Today: 2

Salih Pašalić, Srebreničanin koji živi u Roermondu u Nizozemskoj, jedan je od onih čiji je identitet zloupotrebljen na izborima u Srebrenici, tvrdi on za N1. Pašalić je kazao da su se njegova dva sina, on i supruga registrovani u Srbiji.

Tvrdi da je jedan od uhapšenih njegov rođak koji mu se u januaru javio da, ako može, prikupi 300 ličnih karata, navodno, da bi njegov rođak prikupio potpise da se kandiduje za odbornika u Skupštini Opštine Srebrenica.

Rođak među uhapšenima

Slijedi svjedočenje Saliha Pašalića.

– Pošto se mi svake godine prijavimo za izbore očekivali smo, pratili smo situaciju, da vidmo je li potvrđena naša prijava. Onda smo vidjeli da smo registrovani iz Srbije, ja supruga i dva sina. Svake godine glasamo, prvo supruga i ja, onda su dva sina postali punoljetni, rekao je u uvodu.

Imena nije želio da spominje, ali…

– Jedan od te trojice ujedno je i moj rođak, mi je u januaru, polovinom januara, molio me, rekao je da je to išlo na nagovor ovog potpredsjednika Republike Srpske Salkića, navodno, želio je da se kandiduje za mjesto odbornika u Srebrenici. Napisao mi je da mu treba za to 300 kopija ličnih karata. Ja sam mu rekao nije problem, mi glasamo svakako, možeš od mene dobiti četiri kopije, od mene, supruge i dva sina, rekao je dodavši da nije uopće pomišljao o opciji da se nešto ovako može desiti.

– Ja sam poslao preko društvenih mreža četiri kopije ličnih karata. Mada je on znao da mi glasamo. Čudi me da nije, ako je tada razmišljao o zloupotrebi, da nije skontao da ćemo mi to da otkrijemo. Buni i mene, on je rekao da mu to treba da bi se kandidovao, da prikupi potpise, da bude na sljedećim izborima kandidat nezavisni za Skupštinu Opštine Srebrenica, pojasnio je.

Budući da s porodicom živi u Nizozemskoj, rekao je da su svakako malo smo izolovani od raznih priča.

Različite adrese

– Uglavnom, ti procesi su proticali OK, sve je bilo na vrijeme. Sa svim ovim što se desilo, pogotovo što nas je lično pogodilo, bukvalno šokiralo. Nije lijepo kada se ujutro probudite i vidite da su vam dva sina registrovani s neke adrese u Srbiji, vi sa neke druge adrese. Nisu nas na iste adrese stavili da smo registrovani. Nastao je jedan haos, tipa kako se to moglo desiti. Bilo je emotivno za nas, rekao je.

Pašalić je kazao da je jedan dio rata proveo u Srebrenici, najstariji sin mu je rođen u Srebrenici.

– Idemo tamo redovno, to nas što nas veže tamo. Zadnje što nas veže je da glasamo. Bilo je strašno. Teško mi je, poručio je za N1.

Pašalić i njegova porodica su zahvaljujući CIK-u uspjeli na koncu glasati regularno.

– Mi smo iz Holandije morali da dokažemo da živimo u Holandiji, da vadimo ovdje neke dokumente, da bi dokazali da smo stvarno mi ti ljudi koji trebaju da glasaju na izborima, zaključio je.

Cijela situacija, tvrdi Pašalić, bila je posebno bolna za njega i njegovu porodicu. crna-hronika.info