IMAJU SVOJE PRIVATNE FIRME, A NARODU OTIMAJU HLJEB IZ USTA…

Visits: 394 Today: 1

Građani BiH su od početka godine platili skoro 1,5 miliona KM „bijelog hljeba“, a taj novac je inkasirao 81 bivši gradski ili opštinski funkcioner. Ovu povlasticu su koristili čak i političari, koji su vlasnici privatnih preduzeća.

Skoro svaki drugi funkcioner na lokalu, koji je, nakon minulih izbora, ostao bez fotelje, pa iskoristio pravo da šest mjeseci iz budžeta prima „platu“ a ništa ne radi, nastavio je mandat ili je zaposlen u sopstvenoj firmi, navode u CIN-u.

U Republici Srpskoj, po zakonu, pravo na „bijeli hljeb“ u trajanju od šest mjeseci imaju gradonačelnici i načelnici opština, koji su na izborima izgubili poziciju, kao i njihovi zamjenici. Tu privilegiju imaju i razvlašteni predsjednici i potpredsjednici gradskih i opštinskih skupština.

Čak i onima koji imaju svoje privatne firme omogućeno je da s leđa naroda šest mjeseci „jedu bijeli hljeb“. Naprosto, u zakonu ne piše da oni to ne mogu, a što nije zabranjeno, to je dopušteno.

Zakon je samo propisao da „bijeli hljeb“ ne mogu primati oni koji su zaposleni, ali to se ograničenje ne odnosi na vlasnike preduzeća.

To je shvatio i Mirko Zgonjanin, kadar DNS, koji je do novembra prošle godine bio predsjednik Skupštine opštine Novi Grad. Danas je odbornik. I prije i poslije izbora je bio vlasnik firme „Astorija company” koja je u 2020. godini imala dobit od 18.000 KM.

Iako je izjavljivao da je „bijeli hljeb“ nepotreban, jer „funkcioneri svakako imaju visoka primanja i dovoljno vremena da uštede“ za crne dane, ispostavilo se da Zgonjanin jedno priča, a drugo radi.

Uzeo je „bijeli hljeb“ i tako iz budžeta inkasirao 21.000 KM. Obrazloženje: “Kad mogu drugi, što ne bih i ja“.

Ipak, sve je to po zakonu. Zgonjanin je bio i direktor svoje firme, ali je sam sebe odjavio s posla, i ponovo se prijavio nakon primanja „bijelog hljeba“.

On nije jedini. Kako novade novinari CIN-a, čak 34 lokalna političara primaju ovu naknadu, iako imaju svoje firme ili su u međuvremenu osvojili nove mandate.

Ajdin Mešić, kadar SDA i bivši predsjednik Skupštine Grada Prijedora, suvlasnik je firme za obradu metala „CNC power“ i vlasnik firme za poslovno savjetovanje „2A connections“.

Ove firme su u 2020. ostvarile dobit od 38.000 maraka, a zahvaljujući „bijelom hljebu“ Mešić je za pola godine dobio iz budžeta 21.000 KM.

Poseban slučaj je Slaviša Mrkajić iz SDS, bivši zamjenik načelnika Opštine Šekovići i vlasnik fabrike odjeće „Konfekcija Maja“.

Još dok je bio na funkciji novinarima je prvo rekao da se više neće baviti politikom, nego će se posvetiti svom privatnom biznisu. Poslije je promenio priču i rekao da je svoju firmu „prodao Italijanima“.

Prema podacima iz sudskog registra, Mrkajić je i danas vlasnik firme za koju je tvrdio da ju je prodao pre tri godine.

Firma je, dakle, još njegova, a njegovih je i 13.580 KM, koliko je uzeo za šest mjeseci korištenja „bijelog hljeba“.

I bivši zamjenik načelnika Opštine Rudo, Mitar Vidaković, ima firmu koja se bavi preradom drveta. On je za pola godine dobio oko 12.800 KM „bijelog hljeba“.

Halil Jašić iz SDA, bivši potpredsjednik Skupštine Opštine Milići je iz budžeta uzeo 7.200 KM „bijelog hljeba“, iako ima svoju prodavnicu mješovite robe.
Igor Radojičić mogao uzeti 30.000 KM, ali nije

Rijetki su funkcioneri koji ne koriste povlasticu zvanu „bijeli hljeb“, a među tim rijetkim pticama je i bivši gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić.
Iako je, nakon odlaska s funkcije, bio nezaposlen, Radojičić nije tražio da šest mjeseci prima gradonačelničku platu. Tako je je propustio priliku da iz budžeta uzme 30.000 KM.

Bivši gradonačelnik Banjaluke se zaposlio tek nedavno.

Vratio se na posao višeg asistenta na Elektrotehničkom fakultetu u Banjaluci, a taj posao je napustio 2003. godine, kada je umjesto akademske izabrao političku karijeru prenosi crna-hronika