Igraju u Engleskoj i poste ramazan, pa im Englezi izašli u susret, EPL omogućuje prekide utakmica u Ramazanu da igrači…

Visits: 466 Today: 5

U srijedu navečer za muslimane širom svijeta počinje sveti mjesec ramazan koji je sve više zastupljen i u fudbalskom svijetu. Veliki broj fudbalera i pored velikih napora tokom treninga i utakmica bez problema posti tokom ramazana, a zbog toga su u Engleskoj odlučili da im maksimalno pokušaju izaći u susret.

Prethodnih godina na utakmicama u engleskom Premiershipu mogli smo vidjeti kako se utakmice prekidaju na 30-tak sekundi kako bi fudbaleri koji poste mogli da iftare i obilježe prekid posta, te tada mnogima nije bilo jasno o čemu je riječ.

No, činjenica je da sve više fudbalera koji se izjašnjavaju kao muslimani poste tokom mjeseca ramazana bez obzira na napore koje imaju zbog treninga i utakmica, te zbog toga posebno oduševljavaju svoje fanove.

U Engleskoj su odlučili da pokušaju što više izaći u susret igračima koji obilježavaju mjesec ramazan i da se usaglase kada je u pitanju iftar tokom utakmice.

Engleski Sky Sports piše da su se čelnici Premiershipa i sudije usaglasili da se utakmica prekine kada se označi vrijeme iftara i da igrači koji poste dobiju barem minutu kako bi se napili vode i pojeli energetsku čokoladicu.

Prethodnih sezona su se mečevi prekidali obično kada bi neko od saigrača izbacio loptu van igre i objasnio sudiji šta se dešava, ali sada će to biti dosta jednostavnije.
Odlučeno je da će tokom ramazana svaki fudbaler koji posti moći da to kaže sudiji kako bi on imao evidenciju da na tom meču ima igrača koji poste, te kako bi mogao prekinuti utakmicu u minuti u kojoj mu oni kažu da to treba.

Englezi su poručili da im nije uopšte problem ispoštovati fudbalere koji su posvećeni islamu i obilježavaju sveti mjesec, te da im žele pomoći da dobiju određeno vrijeme tokom utakmice da iftare.

Igrači koji poste trebaju prije utakmice da to kažu glavnom sudiji kako bi on znao da u određenom trenutku treba prekinuti meč.

Prethodnih sezona zbog iftara tokom utakmica u centru pažnje su bili, između ostalih, Mohamed Salah, N’Golo Kante, Wesley Fofana, Riyad Mahrez, Cheikhou Kouyate, Paul Pogba…
Sportsport.ba