HUSEIN ĆEJVANOVIĆ ČLAN ABDIĆEVIH “AUTONOMAŠA” OPTUŽEN DA SE IŽIVLJAVAO NAD ZAROBLJENIM PRIPADNICIMA 5. KORPUSA ARMIJE BIH

Visits: 425 Today: 1

Osnovanost sumnje da je Husein Ćejvanović izvršio krivično djelo, koje mu se stavlja na teret, proizilazi iz mnogobrojnih dokaza koje je Kantonalno tužilaštvo Unsko-sanskog kantona prikupilo tokom istrage, naročito iz iskaza više svjedoka

Kantonalni sud u Bihaću potvrdio je 22.9.2022. svojim rješenjem optužnicu Kantonalnog tužilaštva Unsko-sanskog kantona podignutu protiv Huseina Ćejvanovića (51) iz Anamose, Iowa (SAD) zbog osnovane sumnje da je počinio krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz člana 144. u vezi sa članom 22. preuzetog Krivičnog zakona SFRJ.

Osnovano se sumnja da je optuženi Husein Ćejvanović, za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini i oružanog sukoba između pripadnika vojske V korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine (AR BiH) s jedne i vojske Narodne odbrane Autonomne pokrajine Zapadna Bosna s druge strane (NO APZB), u svojstvu pripadnika vojne jedinice „Jastrebovi” pri NO APZB, postupao suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava, kršeći odredbe zajedničkog člana 3. stav 1. tačka a) Ženevske konvencije o postupanju sa ratnim zarobljenicima od 12. augusta 1949. godine.

– Na način da je 19.07.1995. godine, u jutarnjim satima u naselju Johovica – općina Velika Kladuša, nakon što je zajedno sa drugim pripadnicima jedinice „Jastrebovi“ NO APZB, u podrumu kuće nepoznatog vlasnika, zarobio pripadnike V Korpusa AR BiH među kojima su bili pripadnici 517. brigade V Korpusa AR BiH M.S., M.S., N.E. i J.Z., koji su potom razoružani i sa podignutim rukama odvedeni na sprat kuće.

Nakon toga je došlo do pretresanja zarobljenika, pa kad su kod J. Z. pronađeni papirići sa evidencijama veze, optuženi Husein Ćejvanović je, u namjeri da liši života zarobljenika J.Z., u njega ispucao više metaka iz vatrenog oružja, nanijevši mu strijelne povrede, od kojih je J.Z. preminuo na licu mjesta, da bi osumnjičeni zatim zajedno sa drugim pripadnicima svoje jedinice fizički zlostavljao M.S. i M. S., udarajući ih nogama, šakama, kundacima i cijevima puškama po cijelom tijelu, nanoseći na taj način oštećenim M.S. i M.S. mnogobrojne tjelesne povrede po cijelom tijelu, uslijed čega su trpjeli velike tjelesne i duševne patnje te povrede tjelesnog integriteta i zdravlja – saopćilo je Kantonalno tužilaštvo USK Bihać.

Osnovanost sumnje da je Husein Ćejvanović izvršio krivično djelo, koje mu se stavlja na teret, proizilazi iz mnogobrojnih dokaza koje je Kantonalno tužilaštvo Unsko-sanskog kantona prikupilo tokom istrage, naročito iz iskaza više svjedoka. Daljnje radnje u tom predmetu poduzimat će Kantonalni sud u Bihaću.

– Kantonalno tužilaštvo USK Bihać napominje da potvrđivanje optužnice protiv određene osobe ne znači da je ta osoba zaista i odgovorna za počinjenje krivičnog djela. Prema principu presumpcije nevinosti, svako se smatra nevinim za krivično djelo dok se pravosnažnom presudom ne utvrdi njegova krivica – saopćeno je.

crna-hronika