HOĆE LI NEGATIVAN PCR TEST BITI OBAVEZAN PRI ULASKU U BIH?

Visits: 199 Today: 1

Federalno Ministarstvo zdravstva zatražilo je od Vijeća ministara BiH da pred predstojeće novogodišnje i božićne praznike izda naredbu da sva lica pri ulasku u BiH moraju imati negativan PCR ne stariji od 48 sati, uključujući i ona iz Srbije, Hrvatske i Crne Gore.

Ovaj zahtjev sada bi važio za sve, odnosno i na građane zemalja regiona, jer su lica koja dolaze iz inostranstva i prije prelazila granicu samo uz negativan PCR test.

Iz Federalnog ministarstva su predložili Ministarstvu sigurnosti i Ministarstvu civilnih poslova u Vijeću ministara BiH da upute zajednički prijedlog odluke prema kojoj bi sada svi strani državljani morali imati negativan PCR, ne stariji od 48 sati, računajući od dana ulaska u zemlju.

U saopćenju Ministarstva zdravstva je navedeno da je na području FBiH ozbiljna epidemiološka situacija i da je zaključno sa 7. decembrom u ovom entitetu registrovan 61.031 slučaj zaraze virusom korona, dok ih je 18.059 aktivno, prenose federalni mediji.

“Pred nama su božićni praznici koje obilježavaju pripadnici katoličke i pravoslavne vjeroispovijesti, kao i Nova godina, pa je potrebno pravovremeno preduzeti protivepidemiološke mjere da bi se spriječilo dalje širenje virusa”, naveli su iz Federalnog ministarstva zdravstva, prenose agencije prenosi crna-hronika