Hladne su vam ruke i noge!? Imate problem koji je možda puno teži nego što ste mislili

Visits: 784 Today: 1

Događali vam se ovo često, to može ukazivati na neke druge, ozbiljnije, zdravstvene probleme pomoću kojeg organizam održava temperaturu vitalnih organa. Međutim, događali vam se često, to može ukazivati na neke druge, ozbiljnije, zdravstvene probleme.

Anemija

Osjećate li pored hladnih ruku i neke druge simptome poput umora, glavobolje i malaksalosti, provjerite željezo u krvi. Željezo je glavni sastojak hemoglobina, molekula koje prenose kisik u krv i daju joj crvenu boju.

Dijabetes

Hladnoća kao i trnci u dlanovima i stopalima mogu biti prvi znaci dijabetesa. Dijabetes ostavlja posljedice na krvotok, kao i na živčani sistem, pa je često praćen ovim pojavama. Stalno ste žedni, puno jedete a ne debljate se ili mršavite, obavezno prekontrolišite nivo šećera u krvi.

Štitnjača

Hipotireoidizam ili usporen rad štitne žlijezde, dovodi do usporavanja metabolizma, a često je popraćen hladnim ekstremitetima ili osjećajem hladnoće. Umor, letargija, pospanost, usporenost govora i pokreta kao i nepodnošenje visokih temperatura jasni su simptomi ovog poremećaja.

Stres

Stres također može biti uzrok hladnih ruku i nogu. On, naime, pojačava adrenalin, hormon koji se proizvodi u nadbubrežnim žlijezdama, koji sužava krvne žile, pa je cirkulacija slabija, a ruke i noge su hladnije, piše “Net“…